Επιστήμονες που μελετούν τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης διενήργησαν μαθηματικές και προφορικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια πολλών ετών σε περισσότερους από 25.000 ανθρώπους από 162 κινεζικές επαρχίες. Συγκρίνοντας αυτά τα αποτελέσματα με τις συνθήκες ρύπανσης κατά τη διάρκεια κάθε εξέτασης κατέληξαν σε όχι και τόσο αισιόδοξα συμπεράσματα.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ρύπανση συνδέεται με σημαντική μείωση στη γνωστική ικανότητα και ότι ο αντίκτυπος αυξάνεται με την ηλικία. Η διεθνής επιστημονική ομάδα ελπίζει ότι η έρευνα θα οδηγήσει σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι χώρες αντιμετωπίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά στις μεγάλες αστικές περιοχές με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα πιο ηλικιωμένα άτομα είχαν χειρότερα αποτελέσματα, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ρύπανση έχει μεγαλύτερη επίδραση στους εγκεφάλους καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι άτομα με χαμηλή εκπαίδευση επηρεάστηκαν περισσότερο από τη ρύπανση, πιθανώς επειδή εργάζονται συνήθως σε εξωτερικούς χώρους.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για την Κίνα να καθαρίσει τον αέρα, λέει ο Xi Chen, συνεπικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ. “Αν η ατμοσφαιρική ρύπανση βελτιωθεί από το επίπεδο που είναι τώρα στην Κίνα στο αμερικανικό πρότυπο EPA, αυτό σημαίνει ότι θα βελτιώσει την εκπαίδευση όλων κατά περίπου ένα χρόνο”, ανέφερε ο Chen.
Παρ’ όλο που οι ερευνητές είναι σίγουροι για τη σύνδεση της ρύπανσης και της γνωσιακής παρακμής, δεν έχουν αποσαφηνίσει το γιατί συμβαίνει. Ο Ζι Τσεν, πιστεύει ότι η ρύπανση βλάπτει τη λευκή ουσία στον εγκέφαλο, δηλαδή τους νευρικούς άξονες που συνδέουν τους νευρώνες μεταξύ τους και επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου.
Τα ευρήματα αυτά, πάντως, αμφισβητούνται από τον Τζέιμς Χέντριξ, επικεφαλής της Παγκόσμιας Επιστημονικής Πρωτοβουλίας της Ένωσης Αλτσχάιμερ, που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία. “Νομίζω ότι πρόκειται περί εικασίας. Δεν έχουμε άμεση σύνδεση αιτίας και αποτελέσματος που μπορεί να αποδειχθεί”, δήλωσε.