Η μετάβαση σε μια πιο χορτοφαγική διατροφή δεν κάνει μόνο καλό στην υγεία, αλλά και εξοικονομεί πολύτιμο γλυκό νερό, σύμφωνα με νέα μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης «Νature Sustainability».
Σε σύγκριση με το κυρίαρχο μοντέλο διατροφής που βασίζεται στην κατανάλωση κρέατος, το νερό που απαιτείται για την παραγωγή της ανθρώπινης τροφής γίνεται κατά 11% έως 35% λιγότερο αν η διατροφή γίνει πιο υγιεινή με λιγότερο κρέας, 33% έως 35% λιγότερο αν το κρέας αντικατασταθεί από ψάρια και όσπρια, ενώ η εξοικονόμηση νερού φθάνει το 35% έως 55% αν η διατροφή γίνει αμιγώς χορτοφαγική (ούτε κρέας, ούτε ψάρια, με φυτικά αντί για ζωικά λίπη).
Οι ερευνητές συνέκριναν αυτές τις τρεις διατροφικές συνήθειες με την τρέχουσα πραγματική κατανάλωση τροφίμων, χρησιμοποιώντας διαθέσιμα στοιχεία από περισσότερες από 43 χιλιάδες περιοχές στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Ανακάλυψαν ότι τρώγοντας πιο υγιεινά μπορεί να μειώσει δραστικά το “αποτύπωνα νερού” της ανθρώπινης διατροφής. Ως «αποτύπωμα νερού» θεωρείται ο συνολικός όγκος του γλυκού νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των τροφών.
Η νέα μελέτη είναι η πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε εθνικό επίπεδο πάνω στη σχέση διατροφής-κατανάλωσης νερού. Η έρευνα επισημαίνει ότι τα ζωικά προϊόντα -και ιδίως τα κρέατα- έχουν μεγάλο αποτύπωμα νερού, καθώς η κτηνοτροφία καταναλώνει πολύ νερό, ενώ η παραγωγή φρούτων και λαχανικών χρειάζεται συγκριτικά λιγότερο. Η διατροφή του μέσου Ευρωπαίου χαρακτηρίζεται από υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων, συνεπώς υπάρχουν περιθώρια για εξοικονόμηση νερού μέσω αλλαγών στη διατροφή, όπως τονίζουν οι ερευνητές.
Ενδεικτικά, το ημερήσιο αποτύπωμα νερού λόγω παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων είναι 3.861 λίτρα ανά κεφαλή στη Γαλλία, 2.929 λίτρα στη Γερμανία και 2.757 λίτρα στη Βρετανία. «Οι ποσότητες αυτές είναι τεράστιες, αν συγκριθούν με την κατανάλωση νερού στα σπίτια» δήλωσε ο ερευνητής του JRC δρ Ντέιβι Βάνχαμ.
Λόγω των πολυάριθμων αρνητικών επιπτώσεων του απαιτητικού συστήματος ζωικής παραγωγής ως προς τους πόρους και τα οικοσυστήματα του πλανήτη, καθώς και των αυξανόμενων απαιτήσεων των μη δυτικών χωρών για ζωικά προϊόντα, η μετάβαση σε μια πιο αποδοτική από άποψη πόρων (και υγιεινότερη) δίαιτα πλούσια σε λαχανικά στην ΕΕ αποτελεί μια αναγκαιότητα, καταλήγει η έρευνα.