Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε την ολοκλήρωση μιας τριετούς έρευνας για έναν ύποπτο “κατά συρροή δολοφόνο” εκατοντάδων γατών – που ακτιβιστές υπέρ των ζώων πίστευαν ότι είχε σκοτώσει πάνω από 400 ζώα από το 2014. Η αστυνομία δήλωσε σήμερα ότι ο ένοχος δεν είναι κάποιος άνθρωπος αλλά το είδος της αλεπού που ευδοκιμεί στην βρεταννική πρωτεύουσα.
Οι επιθεωρητές εξέτασαν δεκάδες νεκρές γάτες που πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί από τον “δολοφόνο γατών του Κρόιντον”, σύμφωνα με τον μύθο που αναπτύχθηκε, καθώς οι αναφορές για τα διαμελισμένα, αποκεφαλισμένα και ακρωτηριασμένα οικογενειακά κατοικίδια άρχισαν να συσσωρεύονται ξεκινώντας από το 2014 στη νότια συνοικία Κρόιντον του Λονδίνου.
Την Πέμπτη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αλεπούδες ήταν οι ένοχοι για τους ακρωτηριασμούς, αναφέροντας ότι όλοι πραγματοποιήθηκαν σε γάτες που είχαν σκοτωθεί προηγουμένως από τραύμα προερχόμενο από βίαιο σοκ. “Ψάχνοντας για τροφή οι αλεπούδες ακρωτηρίαζαν μέρη του σώματος των γατών – ειδικά τα κεφάλια και τις ουρές”, ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας.
“Δεν υπήρχε μάρτυρας, δεν υπήρχε κάποιο αναγνωρίσιμο μοντέλο συμπεριφοράς και δεν υπήρχαν ιατροδικαστικές ενδείξεις για ανθρώπινη ανάμιξη”, πρόσθεσε.
Η έρευνα της Σκότλαντ Γιάρντ είχε αρχίσει τον Σεπτέμβριο 2015 έπειτα από τις πρώτες αναφορές από πολίτες στην περιφέρεια του Κρόιντον, για ακρωτηριασμένες γάτες που είχαν συχνά κομμένα το κεφάλι και την ουρά. Ο φόβος ήταν κυρίως μήπως ο μυστηριώδης εγκληματίας περνούσε σε άλλο επίπεδο και άρχιζε να επιτίθεται σε ανθρώπους. Το 2016, νεκροψία που πραγματοποιήθηκε σε 25 γάτες έπειτα από αίτημα μιας μικρής ένωσης προστασίας των ζώων, της SNARL, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για θανάτους από τραύμα προερχόμενο από βίαιο σοκ, για παράδειγμα σύγκρουση με όχημα. Μόνο έξι θάνατοι είχαν θεωρηθεί ύποπτοι.
Τα στοιχεία που έδειχναν ως ένοχα θηλαστικά εκτός του ανθρώπου, άρχιζαν να πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από το 2017, οπότε και εικόνες από κάμερες επιτήρησης ιδιωτών έδειξαν μια αλεπού να μεταφέρει το κεφάλι μιας γάτας και να το αφήνει στον κήπο ενός σπιτιού ή σε μια αυλή. Άλλες νεκροψίες που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο 2018 σε τρεις γάτες και δύο κουνέλια έδειξαν πως επρόκειτο για ακρωτηριασμούς που είχαν προκληθεί από αρπακτικά ζώα ή από όρνεα, καθώς DNA αλεπούς εντοπίσθηκε γύρω από τραύματα. Βάσει των πληροφοριών αυτών, οι ύποπτοι θάνατοι επανεξετάσθηκαν και οι ιατροδικαστές κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Ερωτηθείς, πάντως, από την TIME, ένας από τους ιδρυτές της οργάνωσης SNARL δήλωσε ότι η ομάδα δεν αμφισβητεί άμεσα τα πορίσματα της αστυνομίας, αλλά πιστεύει ότι “μερικές από τις δολοφονίες δεν είναι σαφώς έργο των αλεπούδων”. “Θα συνεχίσουμε να το διερευνούμε, παρόλο που η αστυνομία έκλεισε την έρευνα”, ανέφερε.