Τα βακτήρια που υπάρχουν στα βάθη των ωκεανών “καταβροχθίζουν” σε γρήγορο ρυθμό τον Τιτανικό, με τους επιστήμονες να δίνουν άλλα 20-50 χρόνια ζωής στο ναυάγιο, πριν μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα. Την ίδια στιγμή, μια εταιρεία θέλει να εκμεταλλευτεί τις τελευταίες δεκαετίες ζωής του ναυαγίου, προσφέροντας εισιτήρια για να το επισκεφθεί κάποιος για μια τελευταία φορά – συνεισφέροντας ταυτόχρονα στη μέτρηση της φθοράς του.
Όπως αναφέρει το BBC, το μέρος που θεωρείτο μια άγονη έρημο, στην πραγματικότητα σφύζει από ζωή. Χαρακτηριστικά η περιβαλλοντική μικροβιολόγος Λόρι Τζόνστον, δήλωσε ότι “τώρα υπάρχει περισσότερη ζωή πάνω στον Τιτανικό από ό,τι όταν το πλοίο έπλεε”. Κύριος πρωταγωνιστής είναι ένα ανθεκτικό είδος βακτηρίων που μέχρι πρόσφατα ήταν άγνωστο επιστημονικά, που ονομάζεται Halomonas titanicae, το οποίο “τρώει” περίπου 180 κιλά σιδήρου κάθε μέρα. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η ταχύτητα κατανάλωσης θα αυξηθεί όσο περνούν τα χρόνια, γι’ αυτό και υποθέτουν ότι το ναυάγιο δεν θα έχει αναγνωρίσιμη μορφή σε διάστημα 20-50 ετών.
Καθώς το ρολόι μετράει αντίστροφα, το χρονικό περιθώριο για να επισκεφθεί κάποιος τον Τιτανικό, για επιστημονικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς στενεύει γρήγορα. Το γεγονός αυτό θέλει να εκμεταλλευτεί η OceanGate, μια ιδιωτική εταιρεία που χρησιμοποιεί το μικρό στόλο επανδρωμένων υποβρυχίων της για να εξερευνήσει και να χαρτογραφήσει τους ωκεανούς που περιβάλλουν τη Βόρεια Αμερική. Η OceanGate έχει αναλάβει 13 αποστολές από την ίδρυσή της το 2009, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών για άλλα ναυάγια όπως το Andrea Doria κοντά στο Nantucket και το SS Dix στο Puget Sound. Ωστόσο η αποστολή επίσκεψης στον Τιτανικό που ετοιμάζει για πρώτη φορά του 2019, θα είναι η πρώτη φορά που θα εμπλέκει επί πληρωμή επιβάτες που δεν διαθέτουν ξεχωριστή εμπειρία στη ναυτική επιστήμη ή την έρευνα.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταβάλουν 105.129 δολάρια για 11ημερο ταξίδι, ποσό που αντιστοιχεί στο εισιτήριο της τότε πρώτης θέσης. Οι ομάδες των εννιά επιβατών θα έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά το διάσημο ναυάγιο από τα μέσα του Ιούνη ως τα μέσα του Αυγούστου του 2019. Θα πετάξουν από το St. John’s του Newfoundland μέσω ελικοπτέρου για να συναντηθούν με ένα βοηθητικό πλοίο, το οποίο θα είναι η βάση τους κατά τη διάρκεια της αποστολής, που θα αποτελείται από μια τουλάχιστον υποβρύχια κατάδυση στο Τιτανικό.
“Δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο φαίνεται. Δεν παίρνουμε απλά κάποιον μαζί μας. Ακολουθούμε μία αρκετά αυστηρή διαδικασία προκειμένου να ελέγξουμε τα άτομα και να βεβαιωθούμε ότι είναι κατάλληλοι” δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Τζόελ Πέρι.
Σύμφωνα πάντα με το BBC, εκτός από το επιχειρηματικό σκέλος, η αποστολές θα έχουν και ένα αμιγώς επιστημονικό, καθώς θα επιχειρηθεί με την εφαρμογή προηγμένων μεθόδων καταγραφής μέσω 3D απεικόνισης “να διατηρηθεί η μνήμη του Τιτανικού”.