Τα προϊόντα τροφίμων θα επισημαίνονται με ετικέτες που θα αναφέρουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, σύμφωνα με μια πρόταση που αναμένεται να συμπεριληφθεί σε ένα νέο πακέτο μέτρων για το κλίμα που θα παρουσιαστεί από την Δανική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα.
“Θέλουμε να δώσουμε στους καταναλωτές τα μέσα για να αξιολογήσουν στα σούπερ μάρκετ τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων”, δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Lars Christian Lilleholt. “Θα ξεκινήσω διάλογο με τον κλάδο λιανικής πώλησης, κρεοπώλες και άλλους παραγωγούς τροφίμων για να ανοίξουμε μια συζήτηση για το πώς μπορούμε να το εφαρμόσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία της σήμανσης για το κλίμα”, πρόσθεσε.
Το Δανικό Συμβούλιο Γεωργίας και Τροφίμων, (DAFC) χαιρέτισε την πρόταση, αλλά δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες παρατηρήσεις. “Ίσως χρειαστεί να σταθμιστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε σχέση με τη θρεπτική αξία του προϊόντος. Ένα μπουκάλι σόδα μπορεί να έχει χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αλλά δεν είναι βασικό προϊόν διατροφής”, ανέφερε ο διευθυντής του DAFC, Μόρτεν Χόιερ, σε σχετικό δελτίο τύπου.
“Πρέπει να συμπεριλάβουμε κάθε πληροφορία, ώστε τα προϊόντα όπως τα φυτικά υποκατάστατα του κρέατος να έχουν πληροφορίες σχετικά με τις κλιματικές επιπτώσεις της σόγιας που παράγεται στη Νότια Αμερική”, διευκρίνισε ο Χόιερ, προσθέτοντας ότι “αν ο υπόλοιπος κόσμος παρήγαγε τρόφιμα με τον τρόπο που κάνουμε στη Δανία, θα ήταν ένα καλύτερο μέρος”
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2011, η Δανία κατατάσσεται 62η στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε σύνολο 216 χωρών. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για την προώθηση βέλτιστων γεωργικών πρακτικών, προκειμένου να μειωθεί ακόμα περισσότερο το αποτύπωμα άνθρακα της χώρας.
Σημειώνεται ότι η καλλιέργεια σόγιας έχει οδηγήσει στην αποψίλωση των τροπικών δασών στη Νότια Αμερική, ιδιαίτερα στη Βραζιλία. Το 70%-75% της σόγιας χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή για κοτόπουλα, χοίρους, αγελάδες και ψάρια σε όλο τον κόσμο, το 6% καταναλώνεται από τον άνθρωπο και το υπόλοιπο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φυτικών ελαίων ή προϊόντων όπως το βιοντίζελ.
Όπως ανέφερε τον περασμένο Οκτώβριο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, μόνο η Ευρώπη εισήγαγε 27 εκατομμύρια τόνους σόγιας το 2011, κυρίως για ζωοτροφές και παραγωγή πετρελαίου. Οι περισσότερες εισαγωγές προήλθαν από τη βιομηχανία της Νότιας Αμερικής.