Ένα νεοανακαλυφθέν τυφλό και χωρίς πόδια αμφίβιο, που έχει τη συνήθεια να χώνει το κεφάλι του στην άμμο θα πάρει κι επίσημα την ονομασία “Dermophis donaldtrumpi”, ως μια μορφή απάντησης της επιστημονικής κοινότητας στην άρνηση του Αμερικάνου πρόεδρου να αποδεχτεί την ύπαρξη του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Για το συγκεκριμένο “επιστημονικό τρολλάρισμα” ευθύνεται το αφεντικό της EnviroBuild, μιας εταιρείας βιώσιμων δομικών υλικών, που πλήρωσε 25.000 δολάρια σε δημοπρασία για το δικαίωμα ονοματοδοσίας. Το μικρό, μήκους μόλις δέκα εκατοστών και χωρίς πόδια πλάσμα βρέθηκε στον Παναμά και ο επικεφαλής της EnviroBuild, Αϊντάν Μπελ δήλωσε ότι η ικανότητά του να θάβει το κεφάλι του στο έδαφος ταιριάζει με την προσέγγιση του Donald Trump για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Σύμφωνα με το BBC και τον «Guardian», η δημοπρασία έγινε για να μαζευτούν χρήματα για την οργάνωση Rainforest Trust υπέρ της προστασίας των τροπικών δασών της βροχής. Όπως είπε η εταιρεία, θέλει με αυτό τον τρόπο να αναδείξει την απειλή της κλιματικής αλλαγής και οι επιστήμονες που ανακάλυψαν το αμφίβιο, συμφώνησαν να του δώσουν αυτό το όνομα, όταν κάνουν τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.
“Το εν λόγω αμφίβιο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και συνεπώς κινδυνεύει να εξαφανιστεί εξαιτίας των κλιματικών πολιτικών του συνονόματού του. Θάβοντας το κεφάλι του κάτω από το έδαφος, βοηθά τον Ντόναλντ Τραμπ να αποφεύγει την επιστημονική συναίνεση για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή”, δήλωσε ο Μπελ. Η αλλαγή του κλίματος ήδη βλάπτει τις ζωές των Αμερικανών, από τις πυρκαγιές έως τις πλημμύρες, και θα επιδεινωθεί, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο. Η απάντηση του Τραμπ, που εκφράσει συχνά αμφιβολίες κατά πόσο όντως οι άνθρωποι ευθύνονται για την άνοδο της θερμοκρασίας στη Γη, στην έκθεση της ίδιας της κυβέρνησης του ήταν: “Δεν το πιστεύω.”
“Δεν αρνούμαι την κλιματική αλλαγή, αλλά οι θερμοκρασίες μπορεί κάλλιστα να υποχωρήσουν ξανά στο μέλλον”, είχε δηλώσει παλιότερα ο Αμερικάνος πρόεδρος, που δεν κρύβει τη συμπάθεια του για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και κατηγορεί τους επιστήμονες για «πολιτική ατζέντα» στα θέματα του κλίματος.