Το πρόγραμμα κλιματικής υπηρεσίας Κοπέρνικος (Copernicus Climate Service – C3S), ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 2018 ήταν το 4ο θερμότερο έτος της Γης, με τα τελευταία 4 χρόνια να αποτελούν τα πιο ζεστά χρόνια που ο πλανήτης γνώρισε από τότε που άρχισε η καταγραφή θερμοκρασιών το 1880 (και πιθανότατα πολύ πιο πριν).
Τα νέα ευρήματα είναι τα πρώτα που παρέχουν μια παγκόσμια οπτική για τις θερμοκρασίες του 2018 και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ενώ είναι σύμφωνα με τις ως τώρα επιστημονικές προβλέψεις, υπογραμμίζουν ακόμη περισσότερο πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.
Μπορεί το 2018 η μέση θερμοκρασία επιφάνειας να ήταν 0,2 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από το 2016 – που ήταν το θερμότερο έτος στο σύνολο δεδομένων του Κοπέρνικου, αλλά και των υπολοίπων παγκοσμίων οργανισμών που παρατηρούν το κλίμα – όμως ήταν και 0,4 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.Οι επιστήμονες στο C3S παρατήρησαν επίσης ότι η μέση θερμοκρασία των τελευταίων πέντε ετών ήταν κατά 1,1 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από τον προβιομηχανικό μέσο όρο.
Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία πλησιάζει στον στόχο του 1,5 βαθμό Κελσίου, όπως αυτός έχει οριστεί ως κρίσιμο όριο κινδύνου από τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ακόμα, χρησιμοποιώντας δορυφορικές μετρήσεις, η κλιματική υπηρεσία υπολόγισε ότι οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά περίπου 2,5 μέρη ανά εκατομμύριο το 2018. Προηγούμενες μελέτες έχουν υπολογίσει ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι τα υψηλότερα εδώ και περισσότερα από 800.000 χρόνια.
Όπως αναφέρει η έκθεση του Κοπέρνικου, η Αρκτική παρουσίασε την πιο ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία το 2018, ιδιαίτερα βόρεια του Βερίγγειου Πορθμού. Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η δυτική Βόρεια Αμερική ήταν θερμότερες από το μέσο όρο, ενώ τμήματα του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής Ασίας, είχαν χαμηλότερη ετήσια μέση θερμοκρασία από το μέσο όρο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τη NASA και την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ, το C3S χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό μαθηματικό μοντέλο για να συνδυάσει εκατομμύρια χερσαίες, ωκεάνιες, εναέριες και δορυφορικές παρατηρήσεις. Με έδρα την Αγγλία, το C3S έχει το πλεονέκτημα ότι παρέχει περισσότερες μετρήσεις θερμοκρασίας από δυσπρόσιτες περιοχές, όπως η Αρκτική και οι ωκεανοί.
Ανεξάρτητα από τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται κάθε φορά, η μεγάλη εικόνα παραμένει ανησυχητικά η ίδια: Ο πλανήτης θερμαίνεται γρήγορα, ενώ η ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου στον αέρα συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων για ενέργεια.