Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ωκεανοί του πλανήτη θερμαίνονται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως, μια διαπίστωση με άσχημες συνέπειες για την κλιματική αλλαγή, διότι σχεδόν όλη η πλεονάζουσα θερμότητα που απορροφάται από τον πλανήτη καταλήγει αποθηκευμένη στα ύδατά τους, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη άνοδο της στάθμης τους.
Μια νέα ανάλυση, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science, διαπίστωσε ότι οι ωκεανοί θερμαίνονται κατά 40% ταχύτερα κατά μέσο όρο από ό,τι μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών είχε υπολογίσει πριν από πέντε χρόνια. Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ για πολλά συνεχόμενα χρόνια.
“Το 2018 πρόκειται να είναι το θερμότερο καταγεγραμμένο έτος για τους ωκεανούς της Γης”, δήλωσε ο Ζέκε Χαουζφάδερ, αναλυτής ενεργειακών συστημάτων στην ανεξάρτητη ομάδα έρευνας για το κλίμα Berkeley Earth και συγγραφέας της μελέτης. “Όπως το 2017 ήταν το θερμότερο έτος, όπως το 2016 ήταν το θερμότερο έτος κτλ…”
Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, η θερμική διαστολή των ολοένα πιο θερμών ωκεανών μπορεί να έχει ως συνέπεια την άνοδο της στάθμης τους κατά 30 εκατοστά έως το τέλος του αιώνα μας – και αυτή η άνοδος θα προστεθεί σε αυτή που προκαλείται από το λιώσιμο των πάγων, καθώς πρόκειται για δύο ξεχωριστές φυσικές διαδικασίες.
Καθώς ο πλανήτης υπερθερμαίνεται οι ωκεανοί έχουν αποδειχτεί κρίσιμος ρυθμιστικός παράγοντας. Έχουν επιβραδύνει τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος απορροφώντας το 93% της θερμότητας που παγιδεύεται από τα αέρια θερμοκηπίου που απελευθερώνει η ανθρώπινη δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα.
“Αν οι ωκεανοί δεν απορροφούσαν τόση θερμότητα, η επιφάνεια της γης θα ζεσταινόταν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι γίνεται τώρα”, δήλωσε ο Malin L. Pinsky, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα οικολογίας, εξέλιξης και φυσικών πόρων στο Πανεπιστήμιο Ρούτγκερς. “Στην πραγματικότητα, οι ωκεανοί μας σώζει από τη μαζική αύξηση της θερμοκρασίας αυτή τη στιγμή.”
Αλλά το τίμημα είναι η καταστροφή που προκαλούν οι αυξανόμενες θερμοκρασίες του νερού στα θαλάσσια οικοσυστήματα, η αύξηση των επιπέδων της θάλασσας και οι καταστρεπτικοί τυφώνες που δημιουργούνται.
Σύμφωνα με την μελέτη, αν δεν υπάρξει αισθητή μείωση στις εκπομπές αερίων τα επόμενα χρόνια, τα νερά των ωκεανών σε βάθος έως δύο χιλιομέτρων θα αυξήσουν τη θερμοκρασία τους κατά 0,78 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, πράγμα που με τη σειρά του θα «φουσκώσει» τους ωκεανούς κατά 30 εκατοστά περίπου, πέρα από την άνοδο της στάθμης λόγω τήξης των πάγων. Οι πιο ζεστές θάλασσες, μεταξύ άλλων, θα συμβάλλουν στο να υπάρξουν πιο δυνατές καταιγίδες, κυκλώνες κι άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Σημειώνεται ότι μόνο τα τελευταία χρόνια, που έχουν πια καλύτερα στοιχεία στα χέρια τους, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν τον ρόλο-κλειδί των ωκεανών για τη μετρίαση της κλιματικής αλλαγής. Η θερμοκρασία, η αλατότητα, το pH κι άλλες παράμετροι των ωκεανών του πλανήτη παρακολουθούνται από έναν στόλο (με την δανεισμένη από την ελληνική μυθολογια ονομασία Αργώ) σχεδόν 4.000 θαλάσσιων ρομπότ, τα οποία, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, κάθε λίγες μέρες βουτάνε σε βάθος έως 2.000 μέτρων.
.