Η κλιματική αλλαγή μπορεί ακόμα και να ανατρέψει την πρόοδο της ανθρωπότητας κατά τον 20 αιώνα ως προς τον τομέα της υγείας, αναφέρει μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων, που χαρακτηρίζει “συντηρητική” την προ πενταετίας εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για 250.000 θανάτους ετησίως λόγω των αυξανόμενων παγκόσμιων θερμοκρασιών.
Η ζοφερή αυτή ανάλυση προέρχεται από μια νέα έκθεση στο New England Journal of Medicine που αναφέρει ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (όπως ελονοσία, διάρροια, θερμοπληξία και υποσιτισμός) θα οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους από τους 250.000 ετησίως που προέβλεπε η έκθεση του ΠΟΥ το 2014 για το διάστημα από το 2030 έως το 2050.
«Πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί ποσοτικά, επειδή υπάρχουν επίσης μετατοπισμοί του πληθυσμού και μια σειρά πρόσθετων παραγόντων όπως η παραγωγή τροφίμων, η απόδοση των καλλιεργειών, και η αύξηση της θερμότητας που περιορίζει την παραγωγικότητα από αγρότες σε τροπικές περιοχές, μεταξύ άλλων», δήλωσε ο ερευνητής Σερ Άντριου Χάινς, επιδημιολόγος και πρώην διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
Λόγω της έλλειψης τροφίμων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και μόνο, οι θάνατοι θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 529.000 μεταξύ των ενηλίκων μέχρι το 2050, αναφέρει η έκθεση. Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να επιδεινώσει τη φτώχεια 100 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι το 2030, κάνοντας τους πιο ευάλωτους σε προβλήματα υγείας. Ο Χάινς προσθέτει ότι η κλιματική αλλαγή, «ενώ είναι η πιο σημαντική περιβαλλοντική απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», δεν είναι το μοναδικό περιβαλλοντικό πρόβλημα που απειλεί την υγεία μας.
Αν και σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, η εξάντληση των πόρων γλυκού νερού, η έντονη απώλεια βιοποικιλότητας, η αύξηση της οξύτητας των ωκεανών, η υπεραλίευση, η ρύπανση, η αποψίλωση των δασών και η εξάπλωση των χωροκατακτητικών ειδών, αποτελούν από μόνα τους αυτόνομα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούν τεράστιες υγειονομικές απειλές.
«Είναι επείγον να κατανοήσουμε πώς να διαφυλάξουμε την υγεία μας εν όψει αυτών των δραματικών τάσεων, οι οποίες προκαλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες που σχετίζονται με τα πρότυπα οικονομικής δραστηριότητας», πρόσθεσε ο Χάινς.
“Οι μελλοντικές γενιές αναμφίβολα θα κοιτάξουν πίσω τις χαμένες ευκαιρίες για πρόοδο προς μια υγιή, βιώσιμη οικονομία και θα αναρωτηθούν γιατί οι αποφασιστικές ενέργειες δεν λήφθηκαν νωρίτερα», υπογραμμίζει ο Χάινς, καταλήγοντας ότι “είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί η κλίμακα των φιλοδοξιών και να δοθεί έμφαση στα πιθανά οφέλη για την υγεία από το να γίνει αυτό τώρα και πόσο θα βοηθήσει τις μελλοντικές γενιές.