Ρεκόρ συμμετοχών αναμένεται στη φετινή έκθεση κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας Zootechnia, που ξεκινά αύριο 31η Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 3 Φεβρουαρίου, ανοίγοντας την “αυλαία” για το 2019 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Η κλαδική έκθεση, που έκανε ντεμπούτο το 1999, πραγματοποιείται ανά διετία εναλλάξ με την Agrotica και διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ. Θα την εγκαινιάσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, στις 7 το βράδυ. Οι εκθέτες της φέτος ανέρχονται σε 988, έναντι 939 το 2017, ενώ ο εκθεσιακός χώρος που καταλαμβάνει, στεγασμένος και υπαίθριος, είναι επιφάνειας 16.663 τ.μ. έναντι 14.350 τ.μ. το 2017. ”Η φετινή 11η Zootechnia (31/1-1/3) είναι μεγαλύτερη, είναι πιο διεθνοποιημένη και θα είναι και digital, καθώς το (θεματικό πάρκο ψηφιακής τεχνολογίας) Digital Greece εντάσσεται πλέον σε όλες τις σημαντικές εκθέσεις” τόνισε στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, Τάσος Τζήκας. Όπως διευκρίνισε “εκτός από τη λειτουργία της φετινής Zootechnia, στους χώρους του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, θα υπάρχει παράλληλα νησίδα τεχνολογίας με ελληνικές startups που εξειδικεύονται στον τομέα της ζωϊκής παραγωγής”.
Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα συναντήσεων των ξένων hosted buyers, που ανέρχονται σε 380, εκ των οποίων οι 354 αφορούν σε ομαδικές συμμετοχές από Βουλγαρία, Αλβανία και πΓΔΜ και οι υπόλοιποι από Αλβανία, Αλγερία, Κύπρο, Αίγυπτο, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Τυνησία. “Στόχος μας ήταν η Zootechnia να φθάσει στα επίπεδα της Agrotica” ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Πoζρικίδης. Ενημερώνοντας ότι οι άμεσες και έμμεσες συμμετοχές ξένων εκθετών, προέρχονται από 41 χώρες.
Η Zootechnia είναι η μοναδική εξειδικευμένη έκθεση στον τομέα των παραγωγικών ζώων στην Eλλάδα και στα Bαλκάνια, όπου θα δώσουν το «παρών» όλες οι μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις της κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας, οι οποίες και θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στους δύο κλάδους, από σημαντικά είδη παραγωγικών ζώων μέχρι μηχανήματα, υπηρεσίες, αλλά και έρευνες.
Μεταξύ άλλων συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης Προϊόντων, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ), το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης – Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κα.
Τέλος, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας Digital Greece, του θεματικού πάρκου νεοφυούς επιχειρηματικότητας που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην 83η ΔΕΘ, η ΔΕΘ-Helexpo, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και οι Industry Disruptors Game Changers παρουσιάζουν το Digital Greece: Zootechnia edition. Καινοτόμες startups που απασχολούνται στους τομείς προσέγγισης και διαχείρισης της ζωικής παραγωγής, εκτροφής, διατροφής ζώων, συντήρησης του ζωικού εξοπλισμού κλπ., θα παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Περίπτερο 16 stand 29.
Παραμένουν πολλά τα προβλήματα στην ελληνική κτηνοτροφία
Στην παραδοχή ότι ο κλάδος των γαλακτοκομικών προϊόντων και του γάλακτος δεν ευημερεί στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με το τι γίνεται στο εξωτερικό, προχώρησε η πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), Δήμητρα Εμμανουηλίδου.
«Δεν ευημερεί ο αγροτικός τομέας. Από το 2017 οι τιμές του γάλακτος μειώνονται κατακόρυφα» επισήμανε η ίδια, καλώντας δε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο διπλασιασμού τουλάχιστον των κονδυλίων, ύψους 316 εκατ. ευρώ, που δίνονται για τη στήριξη του κλάδου. Παράλληλα, ζήτησε να “μπει επιτέλους τελεία στο φαινόμενο των ελληνοποιήσεων” και να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αγορά του γάλακτος. “Εάν δεν στηριχθεί αποτελεσματικά από την πολιτεία ο κλάδος της κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας, παρά τις εξαγωγές που γίνονται σήμερα, “σε λίγο καιρό το μόνο που θα εξάγεται, θα είναι βούτυρο στο ψωμί των ξένων”. Μεταξύ άλλων, η ίδια επισήμανε ότι τα μέλη του ΕΚΑΓΕΜ, που το 2018 αυξήθηκαν κατά 15, απασχολούν 5.000 εργαζομένους και τόνισε ότι “όλοι μαζί επιτυγχάνουν να κάνουν και εξαγωγές σε Βαλκανικές χώρες”.
Στις μεγάλες καθυστερήσεις στα Σχέδια Βελτίωσης, αναφέρθηκε εκ νέου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), Σάββας Μπαλουκτσής, συμπληρώνοντας πως “είναι μονόδρομος για τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις ο εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Η τεχνολογία προχωράει τόσο πολύ που σε λίγο πολλές δουλειές δε θα γίνονται στο στάβλο και στο χωράφι, αλλά σε γραφείο και πίσω από ένα κομπιούτερ”.
Την παρουσία στη Zootechnia, για πρώτη φορά, εταιρειών τεχνολογίας στις μονάδες βιοαερίου υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπεύθυνος οργάνωσης της Zootechnia, Βασίλης Σπύρου, ενώ αναφέρθηκε στο αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς επισκεπτών, κυρίως από τα Βαλκάνια, αλλά και στο άνοιγμα της έκθεσης στην Αφρική. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, Αλέξης Τσαξιρλής, έκανε μια αναδρομή στην έναρξη της Zootechnia πριν από 20 χρόνια, όταν η έκθεση έκανε δειλά την εμφάνισή της, για να φτάσει σήμερα να είναι η δεύτερη σε μέγεθος διοργάνωση της εταιρείας μετά την Agrotica.
Υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο της 11ης Zootchnia, θα πραγματοποιηθούν το Σαλόνι Αλόγου και το Pet Festival, ενώ στις παράλληλες δράσεις εντάσσονται μεταξύ άλλων:το Πανελλήνιο Συνέδριο «Το κρέας και τα προϊόντα του», που συνδιοργανώνει η ΔΕΘ- Helexpo με το περιοδικό Meat News, στο οποίο το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του ΑΠΘ θα παρουσιάσει τις πιο επίκαιρες καινοτομίες στην κατασκευή των σταβλικών εγκαταστάσεων, τη διατροφή των ζώων και τη χρήση νέων τεχνολογιών στη διαχείριση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και το συνέδριο για την Κυκλική Οικονομία στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Βιοκλιματικός σταύλος με γαϊδουράκια γαλακτοπαραγωγής
Στη φετινή Ζootechnia οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα τελευταία επιστημονικά επιτεύγματα. Όπως επισήμανε ο καθηγητής Γεώργιος Αρσένος, του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σε συνεργασία με επιχειρήσεις θα παρουσιαστεί στη φετινή Zootechnia ένας Βιοκλιματικός σταύλος 300 τ.μ., που αφορά σε μία εγκατάσταση που αποτελεί την υπεύθυνη πρόταση που προέκυψε μετά από επιστημονική έρευνα ετών. «Οι εγκαταστάσεις που επιδοτήθηκαν στα προηγούμενα χρόνια με κοινοτικά κονδύλια, ήταν “τερατουργήματα” και δημιούργησαν πολλά προβλήματα στους Έλληνες κτηνοτρόφους» είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Στον βιοκλιματικό σταύλο, όπως επισήμανε ο κ. Αρσένος, θα στεγάζονται θηλυκά γαϊδουράκια, θα προσφέρεται γάλα και προϊόντα γάλακτος από γαλακτοπαραγωγούς όνους, μηχανήματα, τεχνικές καινοτόμες για την διαβίωση των ζώων αλλά και τον πολλαπλασιασμό τους.