Μια μυστική έρευνα από την εκπομπή Dispatches του βρεταννικού Channel 4 αποκάλυψε ότι ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια της Βρετανίας εκπέμπει τόσους ρύπους “εξαιρετικά λεπτών σωματιδίων” όσους ένα εκατομμύριο οχήματα την ημέρα ή αλλιώς 30 κρουαζιερόπλοια μολύνουν το ίδιο με όλα τα αυτοκίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι ερευνητές του βρεταννικού καναλιού χρησιμοποίησαν έναν μετρητή εξαιρετικά λεπτών σωματιδίων P-Trak για τη μέτρηση των επιπέδων της μόλυνσης από ρυπογόνα μικροσωματίδια στο πλοίο Oceana της P & O Cruises, το οποίο έχει ικανότητα μεταφοράς ως και 2.000 επιβατών.
Όταν ο μετρητής σωματιδίων τοποθετήθηκε στο κατάστρωμα ακριβώς κάτω από τα φουγάρα του πλοίου, μέτρησε 84.000 εξαιρετικά λεπτά σωματίδια ανά κυβικό εκατοστό – δηλαδή περισσότερο από το διπλάσιο των επιπέδων που μετρήθηκαν στην Piccadilly Circus στο κέντρο του Λονδίνου από την ίδια ομάδα (38.400 μικροσωματίδια ανά κυβικό εκατοστό). Ακριβώς δίπλα στα φουγάρα του πλοίου, όμως, η μέτρηση κατέγραψε 144.000 ως και 226.000 μικροσωματίδια. ”Αυτά είναι τα επίπεδα που θα περίμενε κανείς στις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου όπως η Σαγκάη, το Δελχί και ούτω καθεξής”, δήλωσε ο Δρ Matthew Loxham, ειδικός στον τομέα της τοξικολογίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η πλειονότητα των σωματιδίων έρχεται απευθείας από τα φουγάρα του πλοίου, όπου καίγεται βαρύ μαζούτ. Η βραχυχρόνια έκθεση σε αυτά μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση αναπνευστικών συμπτωμάτων, όπως σε άτομα που έχουν άσθμα, ενώ διάφορες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα αυξημένα επίπεδα επιβαρύνουν επίσης άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι συνέπειες για τα μέλη του πληρώματος που υπόκεινται σε επανειλημμένη έκθεση θα μπορούσαν να είναι ακόμα χειρότερες.
“Μπορούμε να τα μυρίσουμε, να δούμε και να το δοκιμάσουμε. Αυτά τα πλοία είναι σαν συγκροτήματα διαμερισμάτων. Μερικές φορές υπάρχουν πέντε ή περισσότερα στις αποβάθρες την ίδια στιγμή. Ο άνεμος φυσά τη ρύπανσή τους απευθείας στην πόλη και απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχει κάποια καταγραφή της ρύπανσης τους. Τους πιέζουμε να χρησιμοποιήσουν χερσαία ενέργεια αλλά αντιστέκονται στις πιέσεις”, δήλωσε στο The Guardian ο Colin MacQueen, ο οποίος ζει περίπου 400 μέτρα από τις αποβάθρες τυ λιανιού και είναι μέλος της νέας περιβαλλοντικής ομάδας Southampton Clean Air.
Από την πλευρά της, απαντώντας στα ευρήματα της έρευνας, η εταιρεία δήλωσε ότι από το 2005 έχει μειώσει την κατανάλωση καυσίμων κατά 28%, και ότι το συγκεκριμένο πλοίο θα εξοπλιστεί με συστήματα καθαρισμού καυσαερίων, τα οποία έχουν εγκατασταθεί σε άλλα 60 πλοία της εταιρείας.
Το 2018, περίπου 27,2 εκατομμύρια επιβάτες συμμετείχαν σε κρουαζιέρες. Εκτός από την ρύπανση των μικροσωματιδίων και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που παράγονται από την καύση καυσίμων χαμηλής ποιότητας, τα κρουαζιερόπλοια απειλούν την άγρια φύση και τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ενώ τα κρουαζιερόπλοια είναι υποχρεωμένα να επεξεργάζονται τα απόβλητα των λυμάτων τους, η Princess Cruises δέχθηκε πρόστιμο ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων για τη ρύπανση του ωκεανού, καθώς απέρριψε 4.227 γαλόνια “λιπαρών αποβλήτων” στα ανοικτά των ακτών της Βρετανίας.