“Η ανακύκλωση δεν μπορεί να περιμένει, ούτε την αυτοδιοίκηση, ούτε την κεντρική διοίκηση να ωριμάσει” τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας σε ημερίδα που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).
“Τα πρόστιμα θα έρθουν για την μη ανακύκλωση στην χώρα μας και πρέπει να δείξουμε από τώρα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και ότι αξίζει στη Βόρεια Ελλάδα να το κάνουμε” είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ζητώντας να προχωρήσουν τα έργα που αφορούν στις δύο μονάδες επεξεργασίες αποβλήτων (ΜΕΑ), καθώς έχει ανακοινωθεί μόνο η χωροθέτηση της μίας, στον Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης.
“Ζήτησα από την αυτοδιοίκηση να επιταχύνει την χωροθέτηση συνολικά των έργων καθώς έχουμε διαθέσει στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας 3,7 εκατομμύρια ευρώ και για τις 9 μονάδες κομποστοποίησης, όπου θα οδηγούνται τα οργανικά απορρίμματα για όλη την Κεντρική Μακεδονία. Εχει ανακοινωθεί η πρώτη μονάδα επεξεργασίας ανατολικού τομέα και ζητήσαμε να ανακοινωθεί άμεσα και η δυτικού τομέα” τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι “αυτή την απόφαση δεν πρέπει να την εισάγουμε στα αδιέξοδα των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά πολύ νωρίτερα να ανακοινωθούν οι περιοχές για να μπορέσουν να προχωρήσουν τα έργα”. “Είναι αδιανόητο” συμπλήρωσε ο κ. Φάμελλος, “πάνω από το 80% των απορριμμάτων να πηγαίνει σήμερα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης”.
Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην υποχρέωση των δήμων, από τις αρχές του 2019, για την διαλογή στην πηγή για όλα τα ανακυκλώσιμα, αλλά και για τα οργανικά απορρίμματα, υπενθυμίζοντας και την συμφωνία με τον ΦΟΔΣΑ για την παραλαβή όλων των οργανικών απορριμμάτων προκειμένου να αξιοποιηθούν στη συνέχεια ως εδαφοβελτιωτικά.
“Οι μεγάλοι παραγωγοί οργανικών αποβλήτων όπως τα ξενοδοχεία, οι χώροι εστίασης, και οι αγορές Καπάνι και Μοδιάνο, μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε μεγάλη παραγωγή οργανικών αποβλήτων τα οποία θα μπορούσαν να πηγαίνουν για κομποστοποίηση” συμπλήρωσε.
“Ταυτόχρονα, μέσα στον Φεβρουάριο, ολοκληρώνεται και η συζήτηση με την Αυτοδιοίκηση για τη νέα τιμολογιακή πολιτική. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η ταφή θα είναι ακριβότερη απ΄ ότι είναι η επεξεργασία των απορριμμάτων, ή η κομποστοποίηση, άρα ο πολίτης όσα περισσότερα οδηγεί στην ανακύκλωση, τόσο λιγότερα θα είναι τα δημοτικά τέλη” κατέληξε ο κ.Φάμελλος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ – ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ξεκαθάρισε ότι στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να γίνει γνωστή η οριοθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στη δυτική Θεσσαλονίκη μετά από σχετική μελέτη, τονίζοντας ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα έπρεπε να είναι εξόχως αυτοδιοικητική υπόθεση.