Τα δύο τρίτα του πάγου στους παγετώνες των Άλπεων είναι καταδικασμένα να λιώσουν μέχρι τα τέλη του αιώνα, όσο η αλλαγή του κλίματος ανεβάζει τις θερμοκρασίες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.
Το ήμισυ του πάγου στους 4000 παγετώνες της οροσειράς θα έχει χαθεί μέχρι το 2050 λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη που έχει ήδη συντελεστεί από προηγούμενες εκπομπές, σύμφωνα με την έρευνα. Πέραν αυτού, ακόμη και αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πέσουν στο μηδέν, τα δύο τρίτα του πάγου θα έχουν λιώσει μέχρι το 2100. Αν οι εκπομπές συνεχίσουν να αυξάνονται με τον τρέχοντα ρυθμό, οι πάγοι θα εξαφανιστούν από τις κοιλάδες των Άλπεων μέχρι τα τέλη του αιώνα.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η απώλεια των παγετώνων θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα ύδατος για γεωργία και υδροηλεκτρική ενέργεια, ειδικά κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, και θα επηρεάσει τη φύση και τον τουρισμό. ”Οι παγετώνες στις Ευρωπαϊκές Άλπεις και η πρόσφατη εξέλιξή τους είναι μερικοί από τους σαφέστερους δείκτες των συνεχιζόμενων αλλαγών στο κλίμα”, δήλωσε ο Daniel Farinotti, ένας ειδικός των παγετώνων στο ETH Zurich της Ελβετίας και εκ των συντελεστών της έρευνας.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature» και ανέλυσε στοιχεία για περισσότερους από 19.000 παγετώνες διεθνώς, εκτιμά ότι περισσότεροι από 9.600 δισεκατομμύρια τόνοι πάγος χάθηκαν από τους παγετώνες της Γης μεταξύ 1961-2016, ανεβάζοντας συνολικά κατά 27 χιλιοστά (σχεδόν τρία εκατοστά) τα επίπεδα των θαλασσών.
Οι παγετώνες της Γροιλανδίας, της Ανταρκτικής κι άλλων περιοχών του πλανήτη, που λιώνουν σταδιακά λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, συμβάλλουν κατά 25% έως 30% στη συνολική άνοδο της στάθμης των θαλασσών.
Οι παγετώνες σήμερα καλύπτουν μια έκταση της Γης περίπου 706.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχουν ένα συνολικό όγκο πάγου 170.000 κυβικών χιλιομέτρων. Η ετήσια απώλεια των πάγων τους σήμερα εκτιμάται σε περίπου 335 δισεκατομμύρια τόνους, ένας όγκος πάγου που αντιστοιχεί σε άνοδο των υδάτων κατά σχεδόν ένα χιλιοστό τον χρόνο (συνολικά η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει κατά περίπου τρία χιλιοστά ετησίως, σύμφωνα με τη NASA).