Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές των Χανίων καθώς και, την έναρξη λειτουργίας και επισκεψιμότητας στο Φαράγγι της Σαμαριάς το προσεχές διάστημα, οργάνωσε χθες στο Ηράκλειο ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων φορέων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με θέμα «Έναρξη και ασφαλής λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς».
Η Συντονίστρια Μαρία Κοζυράκη, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές των Χανίων προσκάλεσε εκπροσώπους ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, φορέων και αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να συζητηθούν τυχόν αποτρεπτικοί παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφαλή επίσκεψη του φυσικού οικοσυστήματος της Σαμαριάς.
Είχε προηγηθεί, στα μέσα Μαρτίου, αυτοψία από υπαλλήλους της ΑΔΚ στο Φαράγγι της Σαμαριάς προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Δρυμός μετά τα καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τα Χανιά.
Όπως είχαν διαπιστώσει ένα μήνα πριν, η κατάσταση δεν ήταν μη αντιστρέψιμη και απαιτούνταν οι συνήθεις εργασίες καθαρισμού και συντήρησης με επιπλέον ανακατασκευή και ενίσχυση μικρών τεχνικών, προκειμένου να “ετοιμαστεί” το Φαράγγι για να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες.
Ο δήμαρχος Σφακίων, Ιωάννης Ζερβός, ζήτησε το Φαράγγι να λειτουργήσει από την 1η Μαίου, όπως κάθε χρόνο, προσθέτοντας οτι πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις, όσον αφορά την περιοχή του Ομαλού για να υπάρχει οδική προσβασιμότητα, αλλά και για την δυνατότητα διάσχισης του φαραγγιού από τους επισκέπτες.
“Δεν θα έλεγα ότι έχει υποστεί πολύ σοβαρές συνέπειες από την σφοδρή κακοκαιρία του προηγούμενου χειμώνα. Αναλογικά τα φαινόμενα δεν είναι τόσο σοβαρά, όσο περιμέναμε. Το πρόβλημα είναι η ποσότητα του νερού. Με δεδομένο όμως ότι το διάστημα αυτό δεν έχουμε βροχοπτώσεις, θεωρώ ότι είναι θέμα ημερών να υπάρξει μία εξισορρόπηση και να μπορέσουμε με ασφάλεια να δώσουμε την δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους να το επισκεφθούν και φέτος”. σημείωσε ο κ.Ζερβός.
Από την άλλη, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας έθεσε όρους για την πρόσβαση των επισκεπτών στο Φαράγγι της Σαμαριάς. “Ο χώρος πρέπει να παραδοθεί προς χρήση, κύριο μέλημά μας ωστόσο είναι η ασφάλεια των επισκεπτών” δήλωσε ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παραπέμποντας στο παράδειγμα της παραλίας Ναυάγιο στη Ζάκυνθο.
Ο καθηγητής πρότεινε τη λήψη μέτρων για τη μείωση της διακινδύνευσης στην περιοχή και έκανε λόγο για την ανάγκη σχεδιασμού των υποδομών υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που παρουσιάζουν τα φαινόμενα εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής. Αναγκαία συνθήκη για τον καθηγητή, η υπέρβαση του απαράγωγου γραφειοκρατικού συστήματος, “το οποίο μας καθηλώνει”, όπως υπογράμμισε.
Τελικά, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ανακοίνωσε πως “έπειτα από συζήτηση που έγινε και στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με τα απαραίτητα τεχνικά έργα που ήδη υλοποιούνται ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση των επισκεπτών έως την είσοδο του δρυμού, δόθηκε ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του δρυμού η 10η Μαΐου.
Τονίστηκε, πάντως, ότι “η ημερομηνία αυτή ενδέχεται να αλλάξει εφόσον οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν έως τότε, με αποτέλεσμα να μην επιτραπεί η ολοκλήρωση των τεχνικών έργων εντός αλλά και έως την είσοδο του δρυμού”.