Μια νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι ως και 3.000 άνθρωποι από τον αναπτυσσόμενο κόσμο – κατά μέσο όρο ένας κάθε 30 δευτερόλεπτα – πεθαίνουν κάθε μέρα λόγω προβλημάτων διαχείρισης αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της πλαστικής ρύπανσης.
Πρόκειται για μια έκθεση που διεξήχθη από τη διεθνή υπηρεσία Ανάπτυξης «Tearfund», το Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Μελετών «WasteAid» και τη φιλανθρωπική οργάνωση Fauna & Flora International (FFI). Η νέα έκθεση, με τίτλο “Δεν υπάρχει χρόνος για απόρριψη: Αντιμετώπιση της κρίσης της πλαστικής ρύπανσης πριν είναι πολύ αργά”, μιλά για όλα τα μη συλλεγμένα απορρίμματα που απορρίπτονται ή καίγονται και δίνει μεγάλη έμφαση στα πλαστικά.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα αστικά απόβλητα συχνά δεν συλλέγονται κανονικά σε φτωχότερες χώρες και η συσσώρευση τους τροφοδοτεί την εξάπλωση των ασθενειών. Από 400.000 έως 1 εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της κακοδιαχείρισης των αποβλήτων. Κάθε δευτερόλεπτο πλαστικά απορρίμματα που θα γέμιζαν μεγάλο φορτηγό καίγονται ή απλώς αφήνονται πεταμένα σε αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ενώ πρόκειται για ένα πρόβλημα πολλών δεκαετιών, η αύξηση των πλαστικών απορριμάτων, που δεν διαλύονται, προσθέτει μια νέα σειρά προβλημάτων στην ήδη ζοφερή κατάσταση. Τα πλαστικά απόβλητα εμποδίζουν τις πλωτές οδούς και προκαλούν πλημμύρες, οι οποίες με τη σειρά τους μεταδίδουν ασθένειες. Όταν οι άνθρωποι καίνε τα απόβλητα για να τα ξεφορτωθούν, απελευθερώνουν επιβλαβείς τοξίνες και προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση.
Οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν σε θανάτους είναι η «ατμοσφαιρική ρύπανση από τα καμένα απόβλητα, οι διαρροϊκές ασθένειες που προκαλούνται από απορριπτόμενα απόβλητα και οι σχετικές με τα κουνούπια ασθένειες που προκαλούνται από απορρίμματα σε χωματερές», αναφέρει η έκθεση που βασίζει τους αριθμούς του σε “δημοσιευμένα στοιχεία, ακαδημαϊκή έρευνα και γνώμη εμπειρογνωμόνων”.
Η Tearfund, μέσω της νέας της εκστρατείας για τα απορρίμματα, ζητεί από τις εταιρείες να αποκαλύψουν τον αριθμό των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης που πωλούν μέχρι το επόμενο έτος και να δεσμευτούν να μειώσουν κατά 50% τον αριθμό αυτό μέχρι το 2025. Η ομάδα ζητά επίσης από τις εταιρείες να διασφαλίσουν ότι για κάθε ένα πλαστικό μιας χρήσης που πωλείται άλλο ένα συλλέγεται και ανακυκλώνεται. Οι εταιρείες πρέπει επίσης να “προσφέρουν αξιοπρεπή εργασία” σε εργάτες συλλογής αποβλήτων.
Σημειώνεται ότι η Tearfund, στην προειδοποίησή της, έχει προσελκύσει τη στήριξη του γνωστού φυσικού ιστορικού Ντέιβιντ Άτενμπορο ο οποίος αποκαλεί την κατάσταση “ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα σήμερα”. Ο Σερ Ντέιβιντ Άτενμπορο, του οποίου η σειρά Blue Planet II επέστησε την παγκόσμια προσοχή στο πρόβλημα των πλαστικών απορριμμάτων, ζήτησε επείγουσα δράση από τις εταιρείες που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή πλαστικού που στη συνέχεια μετατρέπεται σε απόβλητα και για τη στήριξη των χωρών που αγωνίζονται ενάντια στην «παλίρροια της ρύπανσης», όπως χαρακτηριστικά είπε.