Η νοτιοδυτική Χαλκιδική και η χερσόνησος της Κασσάνδρας βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας “υπερκυτταρικής καταιγίδας” (supercell thunderstorm) που σκόρπισε τον θάνατο και την καταστροφή το βράδυ της Τετάρτης 10/07/2019.
Πρόκειται για ένα σπάνιο ακραίο καιρικό φαινόμενο φαινόμενο το οποίο εντοπίζεται σε περιοχές που υπάρχει ισχυρή διάτμηση του ανέμου, η οποία οδηγεί στην δημιουργία ενός ανοδικού περιστρεφόμενου ρεύματος. Έτσι προκαλούνται καταρρακτώδεις βροχές, μεγάλο χαλάζι, θυελλώδεις άνεμοι, και ενίοτε καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι.
Σύμφωνα με τις εικόνες της ελληνικής επικράτειας που στέλνει ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11 σε συνδυασμό με τις καταγραφές του συστήματος εντοπισμού κεραυνικών χτυπημάτων «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), στις 10:30 το βράδυ ώρα Ελλάδος το καταιγιδοφόρο νέφος ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένο (κόκκινες αποχρώσεις), ενώ η κεραυνική δραστηριότητα ήταν εξαιρετικά ισχυρή, με πολλές δεκάδες κεραυνούς να πλήττουν την Κασσάνδρα. Παράλληλα η κορυφή της καταιγίδας ξεπέρασε το επίπεδο της Τροπόπαυσης, φτάνοντας σε ύψη πάνω από 12.5 χιλιόμετρα.
«Καταιγίδες τόσο μεγάλης οριζόντιας και κατακόρυφης ανάπτυξης και έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, συνδέονται με ισχυρότατους ανέμους και καταστροφικά αποτελέσματα, όπως αυτά που δυστυχώς έζησε η Χαλκιδική το βράδυ της Τετάρτης 10/07/2019», υποστηρίζουν οι μετεωρολόγοι Α. Καραγιαννίδη, επιστημονικός συνεργάτης ΕΑΑ και ο Κ. Λαγουβάρδος, ερευνητής ΕΑΑ.
Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat – 11, κινούμενος σε γεωσύχρονη τροχιά παρέχει «εικόνες» της Ελληνικής επικράτειας κάθε 15 λεπτά της ώρας. Με τη χρήση αυτών των «εικόνων» και εξειδικευμένων αλγορίθμων σε συνδυασμό με τις καταγραφές του συστήματος εντοπισμού κεραυνικών χτυπημάτων «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μπορούμε να έχουμε μια ακόμη πληρέστερη εικόνα της συγκεκριμένης καταιγίδας.