Περισσότεροι από 200 τάρανδοι πέθαναν από την πείνα στο νορβηγικό αρχιπέλαγος του Svalbard, με τους επιστήμονες να θεωρούν υπεύθυνη για τους θανάτους τους την κλιματική αλλαγή.
Τα κουφάρια των άγριων ελαφιών βρέθηκαν στα νησιά της Αρκτικής (στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρν, 1.200 χλμ από τον Βόρειο Πόλο) Κατά τη διάρκεια της ετήσιας χαρτογράφησης του πληθυσμού τους φέτος το καλοκαίρι από ερευνητές του Νορβηγικού Πολικού Ινστιτούτου (NPI), που δήλωσαν ότι ποτέ άλλοτε δεν είχαν καταγράψει τόσους πολλούς θανάτους σε 40 χρόνια παρακολούθησης του πληθυσμού των ζώων.
“Είναι τρομακτικό να βρίσκουμε τόσα νεκρά ζώα”, ανέφερε η επικεφαλής του σχεδίου καταγραφής, η Άσχιλντ Ένβικ Πέντερσεν στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK. “Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει τη φύση. Είναι απλά λυπηρό”, σχολίασε θεωρώντας «τα πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας» συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που, σύμφωνα με τους κλιματολόγους, εξελίσσεται με διπλάσια ταχύτητα στην Αρκτική σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι πιο ήπιες θερμοκρασίες στην περιοχή οδήγησαν σε ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις τον Δεκέμβριο, αφήνοντας ένα παχύ στρώμα πάγου όταν η βροχόπτωση πάγωσε. Αυτό σήμαινε ότι οι τάρανδοι δεν μπορούσαν να σκάψουν μέσα από την πιο σκληρή τούνδρα για να φτάσουν στη βλάστηση που βόσκουν στα συνήθη βοσκοτόπια τους, ανέφερε το NPI.
Το γεγονός ότι οι τάρανδοι πεθαίνουν από την πείνα συμβαίνει, υπογραμμίζει η Πέντερσεν, όμως αυτό το επίπεδο θνησιμότητας δεν κατεγράφη παρά μόνο μία φορά, μετά τον χειμώνα του 2007-2008.
“Μέρος της θνησιμότητας είναι φυσιολογικό γιατί υπήρχαν πάρα πολλοί μοσχάρια πέρυσι. Όμως, ο μεγάλος αριθμός που βλέπουμε τώρα οφείλεται στην έντονη βροχόπτωση, η οποία οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη», κατέληξε κατηγορηματικά η κ Πέντερσεν.