Μια μπουλντόζα θα αντικρίσουν μετά το καλοκαίρι έξω από το αυθαίρετό τους οι ιδιοκτήτες όσων κτισμάτων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση «τακτοποίησης» είτε γιατί βρίσκονται σε αιγιαλούς, δασικές περιοχές, ρέματα ή αρχαιολογικούς χώρους.
Η γενική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη, προανήγγειλε την κατεδάφιση 5.000 έως 10.000 αυθαίρετων η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται κυρίως στην Αττική ενώ μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, τόνισε πως οι μπουλντόζες θα μπουν και σε μεγάλες κατασκευές.
Σημείωσε πως τα έξοδα της κατεδάφισης θα βαρύνουν τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων. Όπως είπε πρόκειται για την επέκταση της λογικής «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Επίσης, είπε ότι η υπηρεσία κατεδάφισης θα προχωρά και σε επίταξη ιδιωτικών μηχανημάτων αν χρειαστεί ενώ διευκρίνισε ότι τη νέα υπηρεσία κατεδάφισης θα στελεχώσουν 41 άτομα.
Η κα. Καραβασίλη παραδέχτηκε ωστόσο ότι παραμένει προβληματική η εφαρμογή της ρύθμισης, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες και η οριοθέτηση ρεμάτων, ώστε να προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας η αυθαιρεσία.
Επίσης η ΓΓ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αυθαίρετη δόμηση από εδώ και στο εξής θα τερματιστεί χάρις στην τηλεπισκοπική παρακολούθηση των περιοχών, με τη βοήθεια της οποία θα εντοπίζονται τα αυθαίρετα εν τη γενέση τους.
Παράλληλα, προβληματική παραμένει και η αδειοδότηση ρυπογόνων και οχλουσών επενδύσεων εντός περιοχών Νατούρα.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο υπάρχει δυνατότητα να παρακαμφθεί τυχόν αρνητική γνωμοδότηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στην περίπτωση που υπάρχει λόγος δημόσιου οικονομικού ή κοινωνικού συμφέροντος.
Διαβάστε επίσης: Αντισυνταγματικά τα αυθαίρετα άρα….τακτοποίηση