Ήταν ένας αυτοκινητόδρομος, ένας αποχετευτικός αγωγός και ανακηρύχθηκε βιολογικά νεκρός τη δεκαετία του 1950, αλλά ο ποταμός Τάμεση είναι τώρα το σπίτι 138 μωρών φώκιας, σύμφωνα με την πρώτη συνολική μέτρηση των νεογνών φώκιας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι επιστήμονες από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL) ανέλυσαν φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από ελαφρύ αεροσκάφος για να αναγνωρίσουν και να μετρήσουν τα νεογνά φώκιας, τα οποία διαμένουν σε αμμοθίνες και κολπίσκους στον Τάμεση κατάντη του Λονδίνου το καλοκαίρι, λίγο μετά τη γέννησή τους. ”Ήμασταν ενθουσιασμένοι που μετρήσαμε 138 νεογνά που γεννήθηκαν σε μια μόνο εποχή,” δήλωσε η βιολόγος Thea Cox.
“Οι φώκιες δεν θα ήταν σε θέση να γεννήσουν εδώ χωρίς μια αξιόπιστη πηγή τροφής, οπότε αυτό καταδεικνύει ότι το οικοσύστημα του Τάμεση αναπτύσσεται και δείχνει πόση απόσταση έχουμε διανύσει από τότε που ο ποταμός κηρύχθηκε βιολογικά νεκρός στη δεκαετία του 1950”. Ο Τάμεσης φιλοξενεί τόσο γκρίζες φώκιες όσο και κοινές φώκιες, αν και μόνο οι τελευταίες αναπαράγονται εκεί. Οι φώκιες μπορούν να τραφούν με πάνω από 120 είδη ψαριών στον Τάμεση, συμπεριλαμβανομένου του σολομού, δύο ειδών καρχαρία, ιππόκαμπων και του ευρωπαϊκού χελιού, το οποίο είναι εξαιρετικά απειλούμενο. Στα αλλα θαλάσσια θηλαστικά που εντοπίζονται στον Τάμεση περιλαμβάνονται κητώδη, δελφίνια και η φάλαινα beluga “Benny”.
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι αριθμοί των φώκιων αυξάνονται, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό αν αυτό οφείλεται σε νέες γεννήσεις ή φώκιες που μετακινούνται από άλλες περιοχές. Η έρευνα για τα σκουπίδια φώκιας, που ξεκίνησε το 2018, στοχεύει να βοηθήσει τους ερευνητές του ZSL να κατανοήσουν καλύτερα τις αιτίες των αλλαγών στον πληθυσμό των φωκίων του Τάμεση.