Τα γουρούνια μπορεί να μην φημίζονται για τη νοημοσύνη τους, αλλά είναι πιο έξυπνα από ό,τι φαίνονται. Ερευνητές παρατήρησαν μια οικογένεια χοίρων του είδους Visayan να χρησιμοποιούν κομμάτια ξύλου για να σκάψουν και να κατασκευάσουν φωλιές, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι άγριοι χοίροι είναι σε θέση να χρησιμοποιούν εργαλεία.
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Mammalian Biology. η οικολόγος Meredith Root-Bernstein παρατήρησε ένα γουρούνι να χρησιμοποιεί με το στόμα του έναν φλοιό δέντρου για να σκάψει το έδαφος. Αν και κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών η επιστήμονας προσπάθησε να παρατηρήσει ξανά το φαινόμενο, η συμπεριφορά αυτή δεν επαναλήφθηκε.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε είναι ότι η ενέργεια αυτή να κάνει με το χτίσιμο της φωλιάς των ζώων, που συμβαίνει κάθε έξι μήνες ως προετοιμασία της άφιξης των νεογέννητων γουρουνιών. Πράγματι, την επόμενη άνοιξη, ένας συνάδελφός της κατέγραψε την πολύ ενδιαφέρουσα συμπεριφορά, όταν τρία γουρούνια χρησιμοποίησαν εργαλεία για να σκάψουν τη φωλιά τους.
Μάλιστα, οι ερευνητές συμπέραναν πως αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται γιατί τα βοηθάει να σκάψουν καλύτερα, αλλά γιατί το διασκεδάζουν με αυτόν τον τρόπο. Όπως παρατηρήθηκε, το σκάψιμο με αυτόν τον τρόπο δεν είναι τόσο γρήγορο ή αποτελεσματικό σε σχέση με το σκάψιμο με τα πόδια τους.
Η σχέση των γουρουνιών με τη χρήση εργαλείων είναι ένα κομμάτι που δεν έχει μελετηθεί στο παρελθόν εκτενώς. Είναι ελάχιστα τα είδη ζώων που έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα να χρησιμοποιούν εργαλεία, και σε αυτά συγκαταλέγονται τα δελφίνια, οι ελέφαντες και οι χιμπατζήδες.
“Η χρήση εργαλείων είναι πολύ σημαντική!” δήλωσε η Root-Bernstein. “Ως τώρα, δεν υπήρχαν επιστημονικές αναφορές σχετικά με τη χρήση εργαλείων από οποιαδήποτε είδος χοίρων, κάτι που δεν συμβαίνει τόσο συχνά”. Τα ευρήματα, μεταξύ άλλων αποτελούν μια ένδειξη για το πώς εξελίσσεται η νοημοσύνη και πώς συνδέονται τα σώματα με το περιβάλλον τους.
«Μπορούμε να σκεφτούμε ότι μόνο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το περιβάλλον για να επηρεάσουν τη ζωή τους, αλλά με διαφορετικούς τρόπους πολλά άλλα είδη το κάνουν αυτό», πρόσθεσε η επιστήμονας.