Οι παγκόσμιες προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και θα μπορούσαν να εκτιναχθούν κατά 50% τα επόμενα πέντε χρόνια, με κύριο παράγοντα ανάπτυξης τις φωτοβολταϊκές μονάδες.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) διαπίστωσε ότι τα έργα ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας αναπτύσσονται στον ταχύτερο δυνατό ρυθμό τους τα τελευταια τέσσερα χρόνια. Η τελευταία έκθεσή του προβλέπει ότι μέχρι το 2024 αναμένεται μια νέα στροφή προς τη φθηνή ηλιακή ενέργεια -τροφοδοτούμενη από τις φωνές για τους κινδύνους και το κόστος της κλιματικής αλλαγής – που θα μπορούσε να επιφέρει αύξηση της παγκόσμιας ηλιακής χωρητικότητας κατά 600GW.
Συνολικά, η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί κατά 1.200 γιγαβάτ (GW) τα επόμενα πέντε χρόνια, που ισοδυναμεί με την επί του παρόντος δυναμικότητα των εγκατεστημένων ΑΠΕ στις ΗΠΑ παίρνοντας ώθηση από τη μείωση του κόστους και τις συντονισμένες κυβερνητικές πολιτικές. Το 2018 η παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα διαμορφώθηκε στα 2,500 GW και αν οι εκτιμήσεις του IEA επιβεβαιωθούν, η παγκόσμια ισχύς των ΑΠΕ το 2024 θα ανέλθει στα 3,700 GW. Οι φωτοβολταϊκές μονάδες θα αντιπροσωπεύουν το 60% αυτής της αύξησης και οι χερσαίες ανεμογεννήτριες περί το 25%, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ στο σύνολο της παγκόσμιας ενέργειας οι ΑΠΕ θα συνεισφέρουν το 30% μέχρι το 2024, από το 26% σήμερα.
“Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ανανεώσιμη ενέργεια”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol. “Τεχνολογίες όπως η ηλιακή φωτοβολταϊκή (PV) και η αιολική βρίσκονται στο επίκεντρο των μετασχηματισμών που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρο το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα. Η αυξανόμενη ανάπτυξή τους είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες αντιμετώπισης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την επέκταση της ενεργειακής πρόσβασης», συμπλήρωσε.
«Οι ΑΠΕ είναι ήδη η 2η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, όμως η ανάπτυξή τους πρέπει να επιταχυνθεί αν θέλουμε να επιτύχουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους για το κλίμα, την ποιότητα του αέρα και την πρόσβαση στην ενέργεια. Καθώς το κόστος εξακολουθεί να υποχωρεί, μας δίνεται ένα ισχυρό κίνητρο να επισπεύσουμε την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων» πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά συστήματα στα σπίτια, τα εμπορικά κτήρια και τα εργοστάσια βρίσκεται ήδη σε χαμηλότερα επίπεδα από το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται με συμβατικό τρόπο στις περισσότερες χώρες του κόσμου, υπογραμμίζεται στην έκθεση.