Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα
Τριπλάσιος από τις προηγούμενες θα είναι ο αριθμός των ανθρώπων που θα κινδυνεύσουν από την άνοδο των επιπέδων της θάλασσας, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.
Τα εδάφη που φιλοξενούν σήμερα 300 εκατομμύρια άτομα (κι όχι 80 εκατ. που ανέφεραν προηγούμενες έρευνες) θα πλημμυρίζουν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο έως το 2050, εκτός εάν οι εκπομπές άνθρακα μειωθούν σημαντικά και τα παράκτια αμυντικά έργα ενισχυθούν, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.
Η αναθεώρηση προς τα πάνω του αριθμού των πληττόμενων βασίζεται σε μια πιο λεπτομερή αξιολόγηση της τοπογραφίας των ακτών σε όλο τον κόσμο. Τα προηγούμενα μοντέλα χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα που υπερεκτίμησαν το ύψος της γης λόγω ψηλών κτιρίων και δέντρων. Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να αντισταθμίσει τέτοιες εσφαλμένες αναφορές.
Με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, τεράστιες εκτάσεις παγκοσμίως είναι πολύ πιθανό να έχουν βυθιστεί εντελώς μέσα στα επόμενα 80 χρόνια. Στη Μεγάλη Βρετανία κομμάτια του Λίβερπουλ, του Λονδίνου και του Χάμπερσαϊντ αναμένεται να μετατραπούν σε βυθισμένες πόλεις.
Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που το μεγαλύτερο μέρος της θα βυθιστεί. Μεγάλο τμήμα δυτικά της Θεσσαλονίκης θα βουλιάξει, όπως και ολόκληρη σχεδόν η περιοχή όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Παράλληλα, τμήματα στο Μεσολόγγι, στη Ναύπακτο, στην Άρτα και στην Καλαμάτα θα βρεθούν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.
Στο μέγιστο βαθμό από την αλλαγή των εκτιμήσεων επηρεάζεται η Ασία, η οποία φιλοξενεί την πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα νούμερα που αφορούν περιοχές και ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο ετήσιας πλημμύρας έως το 2050 οκταπλασιάστηκαν στο Μπαγκλαντές, επταπλασιάστηκαν στην Ινδία, δωδεκαπλασιάστηκαν στην Ταϊλάνδη και τριπλασιάστηκαν στην Κίνα. Τέλος, στο Βιετνάμ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς αναμένεται να χαθεί εντελώς και μάλιστα από το 2050.
Πάντως, ο Δρ Scott Kulp, ανώτερος επιστήμονας στο Climate Central και κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε, ότι δεν είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί αυτό το καταστροφικό και καταθλιπτικό σενάριο. «Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν τι μπορεί να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, ώστε να αναθεωρήσουμε, έστω και τώρα, ορισμένα πράγματα και να αναδιαμορφώσουμε τις πόλεις, τις οικονομίες, τις ακτές και ολόκληρες τις παγκόσμιες περιοχές κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Τώρα, όχι αύριο. Πολύ σύντομα τα έθνη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», τόνισε.