Η ανθρωπότητα παγκοσμίως βρίσκεται αντιμέτωπη με”ανείπωτο πόνο λόγω της κλιματικής κρίσης”, εκτός εάν υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στην παγκόσμια κοινωνία, προειδοποιούν σε δραματικό τόνο περισσότεροι από 11.000 επιστήμονες.
“Δηλώνουμε με σαφήνεια και χωρίς αμφιβολία ότι ο πλανήτης Γη αντιμετωπίζει κλιματική έκτακτη ανάγκη”, αναφέρεται στην διακήρυξη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BioScience και βασίζεται σε ανάλυση επιστημονικών δεδομένων των τελευταίων 40 ετών . “Για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ζούμε. [Αυτό] συνεπάγεται σημαντικές μεταβολές στους τρόπους λειτουργίας και αλληλεπίδρασης της παγκόσμιας κοινωνίας μας με τα φυσικά οικοσυστήματα “.
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, λένε οι επιστήμονες: “Παρά τα 40 χρόνια μεγάλων διεθνών διαπραγματεύσεων, γενικά συνεχίζουμε τις δουλειές μας με τον συνηθισμένο τρόπο και ουσιαστικά έχουμε αποτύχει να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Η κλιματική αλλαγή έχει φθάσει και επιταχύνεται ταχύτερα από ό,τι πολλοί επιστήμονες περίμεναν. Είναι πιο σοβαρή από ό, τι αναμενόταν, απειλώντας τα φυσικά οικοσυστήματα και την τύχη της ανθρωπότητας », ανέφερε ο καθηγητής οικολογίας Ουίλιαμ Ριπλ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον.
Η μελέτη δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια ημέρα, που τα δεδομένα δορυφόρων έδειξαν ότι ο περασμένος μήνας ήταν παγκοσμίως ο θερμότερος Οκτώβριος όλων των εποχών. Οι επιστήμονες εξέτασαν δείκτες όπως η ανάπτυξη του πληθυσμού ανθρώπων και ζώνων, η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος, η χρήση των ορυκτών καυσίμων και η αποψίλωση των δασών.
Προς το παρόν, όπως επισημαίνουν, δεν διαφαίνεται καμία ουσιαστική πρόοδος, καθώς οι εκπομπές του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται με γοργό ρυθμό, όπως επίσης οι παγκόσμιες θερμοκρασίες σε ξηρά και θάλασσα, η στάθμη των ωκεανών, η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, η τήξη των πάγων σε Ανταρκτική, Αρκτική και Γροιλανδία, η ανά κεφαλή παραγωγή κρέατος, η απώλεια δέντρων από τη Γη, ο αριθμός των επιβατών που διακινούνται με αεροπλάνα και αρκετοί άλλοι «δυσοίωνοι» δείκτες.
Εντούτοις, οι προερχόμενοι από από 153 χώρες επιστήμονες, στα θετικά βήματα αναγνωρίζουν την μείωση των ποσοστών γεννήσεων και την ανάπτυξη των ΑΠΕ που όμως εξακολουθούν να είναι 28 φορές μικρότερες από τη χρήση ορυκτών καυσίμων το 2018.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι ο κόσμος θα πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης αυτής, να ακολουθεί την εξέλιξη του και να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες του σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Για να γίνει αυτό προσθέτουν, θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που λειτουργούν οι κοινωνίες και στον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν με τα φυσικά οικοσυστήματα.
Οι έξι βασικοί στόχοι στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί η ανθρωπότητα, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, είναι: η αντικατάσταση των συμβατικών καυσίμων, η κατάργηση της χρήσης μεθανίου και αιθάλης, η προστασία και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, η μετατροπή της οικονομίας σε οικονομία χωρίς άνθρακα και τέλος η σταθεροποίηση της ανάπτυξης του πληθυσμού.