Η ΕΕ θα πρέπει να επικαιροποιήσει τους μακροπρόθεσμους κλιματικούς στόχους της το 2020, καθώς με ψήφισμα του το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει πιο φιλόδοξους στόχους, με τις χώρες της ΕΕ όμως να είναι αμφίβολο αν θα επιδιώξουν την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.
Την επόμενη εβδομάδα, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ ενός ψηφίσματος που καλεί την ΕΕ να θέσει την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 ως μακροπρόθεσμο κλιματικό στόχο στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού. Η ψηφοφορία στην ολομέλεια προηγείται της διάσκεψης COP25 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο στη Μαδρίτη.
Η συμφωνία του Παρισιού στοχεύει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε θερμοκρασίες τουλάχιστον κάτω των 2 ° C με πιο φιλόδοξο στόχο τον περιορισμό της σε 1,5 ° C, προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Έχει υπογραφεί από 194 χώρες καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλες οι χώρες της ΕΕ του έχουν υπογράψει ξεχωριστά, αλλά συντονίζουν τις θέσεις τους μαζί και θέτουν κοινούς στόχους μείωσης των εκπομπών σε επίπεδο ΕΕ.
Σύμφωνα με αναφορά της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος του 2018, εάν επιτευχθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου, οι παγκόσμιες εκπομπές θα είναι μηδενικές μέχρι το 2050. Για να υλοποιηθεί η Συμφωνία του Παρισιού, τα συμβαλλόμενα μέρη -μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση- οφείλουν να θέτουν κλιματικούς στόχους και να κοινοποιούν τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές τους (NDC) ανά πενταετία. Οι νέοι στόχοι θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του 2020.
Σημειώνεται τέλος ότι υπέρ της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να καταστεί η οικονομία της Ε.Ε. ουδέτερη προς το κλίμα έως το 2050, τάσσονται το 92% των Ευρωπαίων.