Τα κενά περιεχομένου μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας που συνηθίζετε να στέλνετε πολλές φορές απλά για να απαντήσετε “ευχαριστώ” ή “LOL” σε ένα προηγούμενο e-mail που λάβατε, δεν αντιμετωπίζετε μόνο ως spam (ανεπιθύμητη αλληλογραφία) από τους παραλήπτες αλλά έχουν κι αυτά το μερίδιο τους στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
Η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχει τόσο μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα, ώστε αν απλά σταματούσαμε να στέλνουμε ένα τέτοιο άχρηστο e-mail την ημέρα θα μπορούσαμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με την αφαίρεση χιλιάδων αυτοκινήτων από το δρόμο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα πάνω στις περιβαλλοντικά ζημιογόνες καθημερινές συνήθειες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η έρευνα, που ανατέθηκε από την OVO Energy, την κορυφαία εταιρία παροχής ενέργειας στην Αγγλία, χρησιμοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο ως μελέτη περίπτωσης και διαπίστωσε ότι ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τύπου “ευχαριστούμε” λιγότερο την μέρα θα έκοβε 16.433 τόνους άνθρακα από τους διακομιστές υψηλής ενέργειας που χρησιμοποιούνται για την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων.
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οι Βρετανοί στέλνουν περισσότερα από 64 εκατομμύρια αχρείαστα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε καθημερινή βάση. Αν οπότε κάθε ενήλικας μειώσει κατά ένα τα emails που στέλνει καθημερινά θα είχαμε περιβαλλοντικό αποτύπωμα ισοδύναμο με 81.000 πτήσεις λιγότερες από το Λονδίνο στη Μαδρίτη!
Σχεδόν ένας στους δύο Βρετανούς (ποσοστό 49%) στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε συναδέλφους του που βρίσκονται τόσο κοντά του που θα μπορούσε να τους μιλήσει. Παρά την παράδοση της χώρας στην αβρότητα, επτά στους δέκα (71%) δηλώνουν ότι δεν θα τους πείραζε καθόλου να μην λαμβάνουν ευχαριστήρια μηνύματα αν αυτό βοηθά το περιβάλλον.
«Μήπως η OVO ζητάει από τον κόσμο να είναι αγενής; Ασφαλώς όχι», είπε ο Μάικ Μπέρνερς-Λι, ένας ειδικός σε θέματα που αφορούν το αποτύπωμα άνθρακα στο Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ της Βρετανίας. «Αλλά αν θέλετε να στείλετε σε κάποιον ένα email με τη λέξη «ευχαριστώ» κι εκείνος απέχει μόλις τρία μέτρα από εσάς, τότε ίσως να ήταν πιο ευγενικό να πάτε κοντά του και να το πείτε αυτοπροσώπως», σχολίασε.
Σημειώνεται, τέλος, ότι βασιζόμενη στα πορίσματα της έρευνας της, η OVO Energy δημιούργησε ένα λογισμικό που εντοπίζει πότε ο χρήστης έστειλε ένα ενδεχομένως αχρείαστο email και τον καλεί να είναι πιο προσεκτικός στο μέλλον.