Τα αποτελέσματα του διακρατικής συνεργασίας έργου I-STORMS για την έγκαιρη πρόβλεψη θαλάσσιων καταιγίδων και τα κύρια εργαλεία που δημιουργήθηκαν μέσα από τις δράσεις του -το εργαλείο GIS Web Sharing (IWS) και η Στρατηγική ISTORMS Έγκαιρης Προειδοποίησης- παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, στην τελική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, στο ξενοδοχείο PIRAEUS THEOXENIA.
Οι θαλάσσιες καταιγίδες προκαλούν σοβαρές ζημιές στην ποιότητα της ζωής, σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, στο περιβάλλον, σε παράκτιες επιχειρήσεις, ενώ συχνά απειλούνται και οι ίδιες οι ζωές των πολιτών. Χαρακτηριστικές οι πρόσφατες περιπτώσεις θαλάσσιων καταιγίδων μέσα στον Νοέμβριο του 2019, στη Βενετία, στο Ντουμπρόβνικ και το Σπλίτ της Κροατίας, στο Πιράν της Σλοβενίας, αλλά και στη δική μας Πάργα, στις 13 του μηνός.
Προσπαθώντας να προσφέρει μια λύση στο όλο και πιο οξυμένο (λόγω κλιματικής αλλαγής) αυτό πρόβλημα το διακρατικό έργο «I-STORMS: Ολοκληρωμένες Στρατηγικές Διαχείρισης Θαλάσσιων Καταιγίδων», στοχεύει στη βελτίωση διαδικασιών και πρακτικών έγκαιρης προειδοποίησης και πολιτικής προστασίας για την περιοχή Αδριατικής-Ιονίου από τις θαλάσσιες καταιγίδες, μέσω της βελτίωσης των διαδικασιών έγκαιρης προειδοποίησης και πολιτικής προστασίας, με την ίδρυση Δικτύου Φορέων, τη Θεσμοθέτηση Κοινής Στρατηγικής και τη χρήση καινοτόμων εργαλείων.
Στο έργο συμμετέχουν πέντε χώρες της Αδριατικής και του Ιονίου και 16 φορείς, που συνέβαλαν στη δημιουργία εργαλείων που συμβάλλουν τόσο στην προειδοποίηση, όσο και στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών των θαλάσσιων καταιγίδων. Επικεφαλής εταίρος είναι ο Δήμος Βενετίας.
Από την Ελλάδα στο έργο συμμετέχει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, το συντονιστικό και υποστηρικτικό όργανο των δεκαοκτώ Δήμων της Ηπείρου. Τεχνικός σύμβουλος για θέματα που αφορούν τη διαχείριση του έργου, την υλοποίηση των δράσεων δημοσιότητας αλλά και των εκπαιδευτικών σεμιναρίων είναι η εταιρεία HYPERCO A.E.