Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συναντήθηκαν στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες θα κάνουν μια νέα προσπάθεια να θέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πορεία ώστε να γίνει κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050, σε μια δοκιμασία της αξιοπιστίας και της συνοχής του ευρωπαϊκού μπλοκ ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.
Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν το σχέδιο κλιματικής ουδετερότητας ως προς το ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα από την ΕΕ έως το 2050, με μόνη υποσημείωση την εξαίρεση της Πολωνίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, που αρνούμενες να υπογράψουν, εξαιρέθηκαν από την συμφωνία.
“Θέλουμε η Ευρώπη να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος”, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Charles Michel ο οποίος διευκρίνισε ότι ένα κράτος μέλος εξαιρείται. Συγκεκριμένα, ένα κράτος μέλος, η Πολωνία, “δεν μπορεί να δεσμευθεί για την υλοποίηση αυτού του στόχου” το οποίο θα συζητήσει ξανά το Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2020, δήλωσε ο Michel.
Η Πολωνία, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, συμβιβάστηκε αποδεχόμενη να μην εμποδίσει τη λήψη της απόφασης με προϋπόθεση ότι στο κείμενο συμπερασμάτων θα συμπεριλαμβανόταν η διατύπωση πως δεν δεσμεύεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να εφαρμόσει τη συμφωνία για να ισοσκελιστεί το ισοζύγιο εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές.
“Ορισμένα κράτη μέλη ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια ως μέρος του εθνικού ενεργειακού τους συνδυασμού”, συμπληρώνεται στα συμπεράσματα της διάσκεψης κορυφής. ΚΙ αυτό καθώς ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπι δήλωσε στην αρχή της συνόδου ότι δεν θα συμφωνήσει με τον στόχο της ΕΕ να καταστεί ουδέτερο προς το κλίμα έως το 2050 εάν η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την πυρηνική ενέργεια. “Η πυρηνική ενέργεια είναι καθαρή ενέργεια”, δήλωσε ο Μπάμπι. “Δεν ξέρω γιατί οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα με αυτό”.
«Δεν υπάρχει διαίρεση της Ευρώπης σε τμήματα διαφορετικών ταχυτήτων, υπάρχει όμως ένα κράτος μέλος που χρειάζονται ακόμα λίγο χρόνο, είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.
Σημειώνεται ότι οι εκπομπές CO2 από τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες μεν, αλλά συνεχίζουν να αποτελούν το 9,6% του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με δεδομένα που είχαν δημοσιοποιήσει οι Βρυξέλλες πέρυσι.