Ρεκόρ θερμοκρασιών – από τότε που άρχισαν να τηρούνται σχετικά δεδομένα – σημείωσε ο υδράργυρος στην Αυστραλία, ενώ φονικές πυρκαγιές μαίνονται σε μεγάλο μέρος της χώρας λόγω του καύσωνα, προκαλώντας με τη σειρά τους διαδηλώσεις ενάντια στην συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας, που χαρακτηρίζεται από μια πολιτική άρνησης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
Η Τρίτη ήταν η πιο θερμή ημέρα στην ιστορία της χώρας, με τον εθνικό μέσο όρο των μέγιστων θερμοκρασιών να φθάνει τους 40,9° Κελσίου, ανακοίνωσε σήμερα η αυστραλιανή μετεωρολογική υπηρεσία.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2013 και ήταν 40,3° Κελσίου, ενώ και το νέο ρεκόρ αναμένεται να σπάσει πολύ σύντομα, καθώς εξαπλώνεται κύμα καύσωνα στη χώρα που υπάρχει κίνδυνος να ευνοήσει τις δασικές πυρκαγιές οι οποίες μαίνονται στην Αυστραλία.
«Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι χθες ήταν η πιο θερμή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 45° Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της ενδοχώρας, με μια πολύ εκτεταμένη μάζα θερμού αέρα», επισήμανε η μετεωρολόγος Ντιάνα Ίντι. «Αυτός ο καύσωνας θα ενταθεί σήμερα», πρόσθεσε.
Νέα ρεκόρ ζέστης καταγράφηκαν αυτή την εβδομάδα στην Πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας, όπου πυροσβέστες αγωνίζονται εναντίον πυρκαγιών που έχουν απανθρακώσει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα.Το κύμα καύσωνα προελαύνει προς το κεντρικό τμήμα της χώρας, προς ανατολική κατεύθυνση, όπου ήδη πυρκαγιές κατέστρεψαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα βλάστησης και πάνω από 700 σπίτια.
Σε σημερινή τους ανακοίνωση οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους της ανατολικής ακτής εναντίον της «νέας απειλής», καθώς αναμένονται ισχυροί άνεμοι με ριπές 100 χιλιομέτρων την ώρα σε περιοχές όπου μαίνονται πυρκαγιές εκτός κάθε ελέγχου. «Οι πυροσβέστες, οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και οι τοπικοί πληθυσμού θα βρεθούν αντιμέτωποι τις επόμενες ημέρες με μια νέα απειλή», δήλωσε ο Σέιν Φιτζσίμονς, αξιωματικός της πυροσβεστικής στη Νέα Νότια Ουαλία. Στην Πολιτεία αυτή ο υδράργυρος αναμένεται να φθάσει τους 45° αύριο Πέμπτη.
Τριάντα εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν απανθρακωθεί σε όλη τη χώρα και έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις εκατοντάδες πυρκαγιές των τελευταίων μηνών, συμπεριλαμβανομένης μιας γιγαντιαίας φωτιάς βόρεια του Σίδνεϊ. Οι αρχές κάνουν λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία» στη μεγαλύτερη πόλη της χώρα λόγω των τοξικών καπνών που αναπνέουν οι κάτοικοί της εδώ κι εβδομάδες.
Αν και οι φωτιές είναι συχνές στην Αυστραλία όταν έρχεται το καλοκαίρι του νοτίου ημισφαιρίου, φέτος άρχισαν πάρα πολύ νωρίς και είναι εξαιρετικά εκτεταμένες. Ερευνητές εκτιμούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές ακόμα πιο πολύ.
Οι πυρκαγιές αυτές ώθησαν πολλούς Αυστραλούς να διαδηλώσουν εναντίον της παθητικότητας της συντηρητικής κυβέρνησης της Αυστραλίας στον αγώνα εναντίον των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Αυστραλία χαρακτηρίστηκε ως η χώρα με τη χειρότερη απόδοση στον κόσμο όσον αφορά την πολιτική της για την κλιματική αλλαγή στην ετήσια διεθνή έκθεση Climate Change Performance Index. Η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού “συνέχισε να επιδεινώνει τις επιδόσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο”, με τον στόχο της για μείωση των εκπομπών ως το 2030 να κρίνεται ως “ανεπαρκής”.