Περισσότερες από 5.000 άγριες καμήλες σκότωσαν ελεύθεροι σκοπευτές από ελικόπτερα μέσα σε πέντε μόλις μέρες στη νότια Αυστραλία, καθώς απειλούσαν τις αυτόχθονες κοινότητες σε περιοχές που επλήγησαν από τη ξηρασία, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη.
Οι ηγέτες των αυτοχθόνων κοινοτήτων στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας ανέφεραν ότι εξαιρετικά μεγάλα αγέλες μη-ιθαγενών καμήλων είχαν οδηγηθεί στις αγροτικές κοινότητες λόγω της ξηρασίας και της υπερβολικής ζέστης, απειλώντας τα υπό σπάνη τρόφιμα και τις πηγές πόσιμου νερού, προκαλώντας ζημιές στις υποδομές και συνιστώντας μεγάλο κίνδυνο για τους οδηγούς.
Η σφαγή στα εδάφη της Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) – που φιλοξενεί περίπου 2.300 ιθαγενείς στην άγρια βορειοδυτική περιοχή της Νότιας Αυστραλίας – ολοκληρώθηκε την Κυριακή, δήλωσε ο επικεφαλής της APY Richard King.
«Κατανοούμε τις ανησυχίες των υπερμάχων των δικαιωμάτων των ζώων, όμως υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά τον τρόπο ζωής των μη ενδημικών άγριων ζώων σε μια από τις πιο άνυδρες και απομακρυσμένες περιοχές της Γης», εξήγησε.
«Ως διαχειριστές της περιοχής αυτής πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα βλαπτικό είδος προκειμένου να προστατεύσουμε τα πολύτιμα αποθέματα νερού προς όφελος του τοπικού πληθυσμού, όπως και τη ζωή όλων, περιλαμβανομένων των μικρών παιδιών, των ηλικιωμένων και την τοπική χλωρίδα και πανίδα», τόνισε ο Κινγκ.
Ο ίδιος εξήγησε ότι αποδυναμωμένες καμήλες συχνά εντοπίζονταν παγιδευμένες σε πηγάδια, όπου πολλές φορές και πέθαιναν, μολύνοντας τα αποθέματα νερού που είναι πολύτιμα για τον τοπικό πληθυσμό, όπως και την άγρια πανίδα.«Η ξηρασία που διαρκεί, την οποία δεν είναι εύκολο να τη διαχειριστεί η τοπική πανίδα, προκαλεί καταστάσεις μεγάλου στρες για τις άγριες δρομάδες», σημείωσε.
Το 2019 ήταν για την Αυστραλία η πιο ζεστή και ξηρή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, κάτι που προκάλεσε τεράστιες πυρκαγιές, οι οποίες εξακολουθούν να μαίνονται επί μήνες, αλλά και λειψυδρία σε πολλές περιοχές.
Σημειώνεται ότι οι δρομάδες καμήλες μεταφέρθηκαν τη δεκαετία του 1840 στην Αυστραλία από τους αποίκους, οι οποίοι τις χρησιμοποιούσαν για τις εξερευνήσεις τους ή για να μεταφέρουν προϊόντα και αγαθά, πριν την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου. Περίπου 20.000 καμήλες είχαν εισαχθεί από την Ινδία σε διάστημα 60 ετών.
Εκμεταλλευόμενες την ελευθερία και χωρίς να απειλούνται από άλλα ζώα, οι καμήλες αναπαράχθηκαν, όμως κατηγορούνται ότι μολύνουν τις πηγές νερού και ότι θέτουν σε κίνδυνο ευάλωτες περιοχές καθώς και τη γηγενή χλωρίδα και πανίδα.
Πλέον η Αυστραλία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως άγριων δρομάδων, με κάποιες επίσημες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έως και ένα εκατομμύριο καμήλες στις ερημικές περιοχές στο κέντρο της χώρας.