Τα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως που συμμετέχουν στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Ντάβος κατηγορούνται για “κλιματική υποκρισία”, καθώς έχουν επενδύσει τεράστια οικονομικά ποσά στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων τα τελευταία πέντε χρόνια.
Μια έκθεση της περιβαλλοντικής ομάδας Greenpeace υπογραμμίζει ότι 24 τράπεζες που συμμετέχουν τακτικά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός παρείχαν οικονομική βοήθεια ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον τομέα των υδρογονανθράκων από το 2015 που η συμφωνία του Παρισιού έθεσε νέους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2. Η χρηματοοικονομική συνεργασία με τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων περιλαμβάνει δάνεια, εγγυήσεις χρεών, εκδόσεις μετοχών και άμεσες επενδύσεις. Η έκθεση, που ονομάζεται «It’s the Finance Sector, Stupid» («Είναι ο οικονομικός τομέας, ηλίθιε»), δείχνει επίσης πως ορισμένες από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία που συρρέουν στο Νταβός κάθε χρόνο είναι βασικοί υποστηρικτές ρυπογόνων βιομηχανιών όπως αυτή του άνθρακα, που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου.
Πρόκειται για τις JP Morgan Chase, Citi, Bank of America, RBC Royal Bank, Barclays, Mitsubishi UFG, TD Bank, Scotiabank, Mizuho et Morgan Stanley. Σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τρία από αυτά που συμμετέχουν στο Νταβός έχουν επενδύσει 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε πετρελαϊκές εταιρίες, όπως η Shell, η Chevron και η Exxon και διάφορες τράπεζες που χρηματοδοτούν την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων.
«Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία που είναι παρόντες στο Νταβός ευθύνονται για την κλιματική κρίση. Παρά τις προειδοποιήσεις, τροφοδοτούν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση υποστηρίζοντας τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων. Οι χρηματιστές αυτές δεν είναι τίποτα άλλο από υποκριτές καθώς ισχυρίζονται ότι επιθυμούν να σώσουν τον πλανήτη την ώρα που τον σκοτώνουν για το βραχυπρόθεσμο κέρδος τους», κατήγγειλε η επικεφαλής της Greenpeace Τζένιφερ Μόργκαν.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα στο Νταβός φέτος. Ο Klaus Schwabb, ιδρυτής του WEF, απευθύνθηκε γραπτώς στους συμμετέχοντες ζητώντας τους να καταστήσουν τις εταιρείες τους κλιματικά ουδέτερες ως προς το ισοζύγιο άνθρακα τους μέχρι το 2050 το αργότερο. Την ίδια στιγμή, οι συμμετέχοντες στην έκθεση κλήθηκαν να αξιολογήσουν τους σημαντικότερους παγκόσμιους κινδύνους την επόμενη δεκαετία. Για πρώτη φορά, οι πέντε σημαντικότεροι κίνδυνοι για το 2020 αφορούν περιβαλλοντικούς παράγοντες, με ακραία καιρικά φαινόμενα, περιβαλλοντικές καταστροφές και καταστροφές λόγω ανθρώπινου παράγοντα, σημαντική απώλεια βιοποικιλότητας, καθώς και διάφορες φυσικές καταστροφές, από σεισμούς και τσουνάμι. Ως προς τον αντίκτυπο για την επόμενη δεκαετία, το μεγαλύτερο ρίσκο αφορά την αποτυχία αντιμετώπισης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Σημειώνεται ότι παρόν στην έκθεση θα δώσει και η Σουηδέζα ακτιβίστρια Greta Thunberg, η οποία μιλάει στο Davos την Τρίτη, πιέζοντας τους παγκόσμιους ηγέτες να τερματίσουν τη “τρέλα” των τεράστιων συνεχιζόμενων επενδύσεων στην εξερεύνηση ορυκτών καυσίμων και τις τεράστιες επιδοτήσεις για τη χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.