Σε όλο τον κόσμο, οι πυγολαμπίδες φωτίζουν τη νύχτα με τα λαμπερά τους σώματα. Όμως οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτή η μαγική απεικόνιση βρίσκεται υπό κίνδυνο – με την απώλεια των φυσικών οικοτόπων τους, τη χρήση φυτοφαρμάκων και το τεχνητό φως να απειλούν με εξαφάνιση μερικά από τα περίπου 2.000 είδη.
Η απώλεια βιότοπων οδηγεί στη μείωση πληθυσμού πολλών ειδών άγριας πανίδας, με ορισμένες πυγολαμπίδες να υποφέρουν επειδή χρειάζονται συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες για να ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους, δήλωσε η Sara Lewis, καθηγήτρια βιολογίας στο πανεπιστήμιο Tufts, η οποία ηγήθηκε της έρευνας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Bioscience .
Σύμφωνα με αυτήν την πρώτη σημαντική ανασκόπηση της παγκόσμιας κατάστασής του είδους, καταδεικνύεται πως ο ανθρώπινος παράγοντας συνιστά τη σημαντικότερη απειλή. Ο τουρισμός, που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες σε χώρες όπως το Μεξικό, οι ΗΠΑ, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη, προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία για το μέλλον των πυγολαμπίδων. Οι τουρίστες συχνά σκοτώνουν σκοπίμως τις πυγολαμπίδες ή διαταράσσουν το περιβάλλον τους με το φως ή προκαλώντας διάβρωση του εδάφους.
Φεστιβάλ πυγολαμπίδας οργανώνονται σε χώρες όπως η Ιαπωνία, το Βέλγιο και η Ινδία, ενώ τα social media ενισχύουν αυτόν τον τουρισμό, προσθέτει η έκθεση των ερευνητών που εξηγεί πώς οι ορδές τουριστών, ειδικά στις περιόδους αναπαραγωγής των πυγολαμπίδων, μπορούν να είναι καταστροφικές.
Για παράδειγμα, η μικροσκοπική πόλη Nanacamilpa στο Μεξικό έγινε ένα διάσημο σημείο για να δει κανείς από κοντά τα φωτεινά έντομα την τελευταία δεκαετία. Μερικοί επισκέπτες δημοσιεύουν τις φωτογραφίες τους στο Instagram, παραβιάζοντας την απαγόρευση φωτογραφίας που επιβάλλουν πολλοί υπεύθυνοι της τοποθεσίας, λέει ο τοπικός φωτογράφος Pedro Berruecos. Οι μεξικάνικες πυγολαμπίδες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στους τουρίστες, εξηγεί την ίδια ώρα η καθηγήτρια Lewis.
Τα θηλυκά έντομα δεν έχουν φτερά και δεν μπορούν να πετάξουν, που σημαίνει ότι ζουν στο έδαφος και συχνά οι επισκέπτες τα πατούν. Όταν οι τουρίστες περπατήσουν στο δάσος, πατάνε τις θηλυκές πυγολαμπίδες που θα φέρουν αυγά, σκοτώνουν την επόμενη γενιά, εξηγεί η Lewis. Στην Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, η βιομηχανία άνθισε εδώ και λίγες δεκαετίες, αλλά συνήθως είναι επιβλαβής καθώς η διαχείριση είναι κακή σημειώνει η έκθεση που καλεί σε λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του μοναδικού αυτού εντόμου.
Όπως σημειώνει η έρευνα, η μεγαλύτερη απειλή για τις πυγολαμπίδες είναι το φως το οποίο επηρεάζει τα έντομα τη νύχτα και καθώς είναι όλο και πιο έντονο, προκαλεί προβλήματα κατά την διαδικασία και το τελετουργικό της αναπαραγωγής του είδους. Ενώ η κλιματική αλλαγή δεν θεωρείται ως μια τρέχουσα απειλή, η μελλοντική άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η ξηρασία θα μπορούσαν επίσης να επιταχύνουν την προσπάθεια εξαφάνισης, σημειώνει η έρευνα.