Το “πράσινο φως” έδωσε χθες, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για τη δημιουργία χώρου, στη θέση Κρίταμι, του νησιού της Ύδρας όπου θα γίνεται διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή.
Η εν λόγω απόφαση του ΚΑΣ κρίνεται ως μείζονος σημασίας, καθώς όλη η Ύδρα είναι χαρακτηρισμένη αρχαιολογικός χώρος και ταυτόχρονα δεν μπορεί να προσεγγίσει μεγάλο φορτηγό πλοίο το νησί, λόγω της γεωμορφολογίας του.
Αυτό είχε αποτέλεσμα εδώ και 50 χρόνια το νησί να ταλανίζεται από τη λειτουργία ανεξέλεγκτης χωματερής στο ίδιο σημείο, γεγονός που αποφέρει και την ετήισα χρέωση του Ελληνικού δημοσίου με ένα πρόστιμο ύψους 160.000 ευρώ από το 2015.
Με αυτή την εξέλιξη ενεργοποιείται πλέον το κοινό σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), του δήμου Ύδρας και του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου του Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), το οποίο προβλέπει:
-Την κατάργηση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στη θέση Κρίταμι Ύδρας.
-Την πλήρη αποκατάστασή του.
-Τη διαλογή απορριμμάτων στην πηγή στην ίδια θέση, με εντατικοποίηση στην ανακύκλωση.
-Τη μεταφορά εκτός Ύδρας μικρής – πλέον – ποσότητας υπολειμμάτων σε σύγχρονες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων.
«Το ΥΠΕΝ, εδώ και τρεις μήνες, βρίσκεται συστηματικά σε στενή συνεργασία και συντονισμό με τον δήμο Ύδρας, καθώς και με τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο του Νομού Αττικής, με αποτέλεσμα το κοινό μας σχέδιο να λαμβάνει σάρκα και οστά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος είχε μεταβεί στο νησί για αυτοψία στα μέσα Νοεμβρίου.
«Πλέον είναι ορατό ότι έως το 2021 θα έχει αποκατασταθεί πλήρως ο ΧΑΔΑ και η Ύδρα θα διαχειρίζεται με οριστικό και σύγχρονο τρόπο, εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, τα απορρίμματά της. Ταυτόχρονα, η χώρα μας δεν θα επιβαρύνεται με ένα ακόμη πρόστιμο για παράνομες χωματερές», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, υπογράμμισε πως «Επιτέλους, μετά από 50 χρόνια που ταλανίζεται το νησί από τη λειτουργία ανεξέλεγκτης χωματερής, η Ύδρα βλέπει με αισιοδοξία την επίλυση του προβλήματος στη διαχείριση των απορριμμάτων της».