Έναν έξυπνο τρόπο βρήκε το WWF να προωθήσει την περιβαλλοντικά σωστή κατανάλωση ψαρικών, ενημερώνοντας μέσω ενός διαδικτυακού παιχνιδιού τους καταναλωτές για το ποιές επιλογές μας σε ψαρικά κάνουν καλό στις θάλασσές μας, και πιες άλλες επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κλιματική κρίση;
Το online “παιχνίδι των ψαρικών” ((https://www.wwf-finprint.org/gr) δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μέσα από ένα εικονικό υποθαλάσσιο ταξίδι που ενημερώνει τους καταναλωτές για τα στάδια της παραγωγής, αλιείας και μεταφοράς ψαρικών και τις επιπτώσεις τους για το κλίμα.
Η λογική πίσω από την εφαρμογή είναι ότι με τη σωστή επιλογή ψαρικών, όλοι μας ως καταναλωτές μπορούμε να συμβάλλουμε στον περιορισμό των εκπομπών CO2, την κυριότερη αιτία της κλιματικής κρίσης, και να προστατεύσουμε τη φύση και όλα όσα απλόχερα μας προσφέρει.
Στο πλαίσιο του παιχνιδιού, οι χρήστες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών ειδών ψαρικών, μεθόδων αλιείας και μεθόδων μεταφοράς. Ανάλογα με τις επιλογές που κάνει κάθε χρήστης, το παιχνίδι του WWF υπολογίζει με ακρίβεια τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκλύονται κάθε φορά και εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο τι σημαίνει αυτό για το περιβάλλον, αλλά και πώς μπορούμε να μειώσουμε το καταναλωτικό αποτύπωμά μας.
Στόχος του παιχνιδιού είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές για τον αντίκτυπο που έχουν οι διατροφικές τους συνήθειες στο περιβάλλον και το κλίμα, προκειμένου να κινητοποιηθούν και να αναλάβουν ενεργό δράση, κάνοντας πιο υπεύθυνες επιλογές στα ψάρια και θαλασσινά της προτίμησής τους.
“Με την κλιματική κρίση να απειλεί τη φύση, τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως την αλιεία, ακόμα και τη διατροφή μας, η ανάγκη να δράσουμε για το καλό του πλανήτη και των θαλασσών μας είναι πιο επιτακτική από ποτέ”, αναφέρει διαφημίζοντας το διαδικτυακό της παιχνίδι η περιβαλλοντική οργάνωση.
“Αυτό σημαίνει ότι μέσω της σωστής ενημέρωσης, όλοι μας ως καταναλωτές μπορούμε να δώσουμε τη δική μας μάχη κατά της κλιματικής κρίσης, αρχίζοντας από την αλλαγή στις αγοραστικές μας συνήθειες κι επιλογές”, συμπληρώνει.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών παγκοσμίως και ότι σε ποσοστό άνω του 50% η ζήτηση για ψαρικά καλύπτεται από εισαγόμενα προϊόντα, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις των σταδίων της παραγωγής και της μεταφοράς για το κλίμα.