Τα περιοριστικά μέτρα ανά τον κόσμο, στο πλαίσιο του περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού, φαίνεται πως αποδίδουν και σε ένα άλλο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Οι ειδικοί παρατηρούν ότι έχουν μειωθεί οι εκπομπές άνθρακα, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι πιο οικολογικά κριτήρια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή κρουσμάτων στο μέλλον.
Ενώ η υπερθέρμανση του πλανήτη με τις θερμοκρασίες-ρεκόρ για τον φετινό χειμώνα δεν είναι σίγουρο ότι βοηθάνε στην καταπολέμηση του ιού, η επιδημία σίγουρα περιορίζει προσωρινά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της γης.
Μόνο στην Κίνα, στον μεγαλύτερο ρυπαντή του κόσμου, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν έως και 25% το τελευταίο διάστημα,εξαιτίας του κορωναϊού. Το ξέσπασμα της πανδημίας που κόστισε τη ζωή 4000 ανθρώπων παγκόσμια, και μόλυνε περισσότερους από 116.000 μέχρι τώρα, έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες στον πλανήτη μας. Ο περιορισμός των μετακινήσεων, αλλά και η πτώση της τιμής του πετρελαίου, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-9.
Σε διάστημα τριών εβδομάδων στην Κίνα, οι καθημερινές πτήσεις μειώθηκαν από πάνω από 15.000 σε μόλις 2.000, σύμφωνα με την εταιρία Flightradar24. Με την Ιταλία και άλλα έθνη που ενδέχεται να αντιγράψουν πτυχές του μοντέλου ολικού “lockdown” της Κίνας, η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια, πετρέλαιο και ηλεκτρική ενέργεια ενδεχομένως να συνεχίσει να μειώνεται.
“Φαίνεται ότι υπάρχουν καλά στοιχεία που υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και οι συμβατικοί ατμοσφαιρικοί ρύποι έχουν μειωθεί στην Κίνα”, δήλωσε ο Michael Gerrard, διευθυντής Κέντρου για Νομοθεσία για την Κλιματική Αλλαγή στο Πανεπιστήμιο της Columbia. Όπως δήλωσε στο Al Jazeera, ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών είναι το καλύτερο σημερινό παράδειγμα τέτοιας μείωσης των εκπομπών.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρόκειται για ένα μόνιμο φαινόμενο με ευρύτερες επιπτώσεις. Παρ’ όλα αυτά οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι τα νέα κριτήρια βιωσιμότητας για την αξιολόγηση των επενδυτικών κινδύνων θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα να πάρουν πρωτοβουλίες για μέτρα έτσι ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές επιδημίες.