Τα νέα δεδομένα που κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Copernicus Sentinel-5P καταδεικνύουν ισχυρές μειώσεις στα επίπεδα ρύπανσης από διοξείδιο του αζώτου πάνω από πολλές μητροπόλεις της Ευρώπης, όπως το Παρίσι, η Μαδρίτη, το Μιλάνο και η Ρώμη.
Καθώς νόσος του κοροναϊού (COVID-19) εξαπλώνεται ταχέως σε ολόκληρο τον κόσμο – επηρεάζοντας 170 χώρες με περισσότερους από 530.000 επιβεβαιωμένους ασθενείς παγκοσμίως, πολλά κράτη εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα – θέτοντας πόλεις και ακόμη ολόκληρες χώρες σε ολικό “λουκέτο”. Η μείωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων και των μετακινήσεων παρά τις καταστροφικές επιδράσεις στην οικονομία, φαίνεται να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Οι νέες εικόνες του δορυφόρου για την περίοδο 14 έως 25 Μαρτίου, οι οποίες μελετήθηκαν από επιστήμονες του Βασιλικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Ολλανδίας (KNMI), όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), δείχνουν μια σαφή υποχώρηση των ρύπων στην ατμόσφαιρα σε σχέση με το 2019.
Ο Henk Eskes, από το KNMI, εξηγεί γιατί επελέγησαν αυτές οι ημερομηνίες: “Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου ποικίλλουν καθημερινά λόγω αλλαγών στον καιρό. Τα συμπεράσματα δεν μπορούν να αντληιθούν με βάση μόνο μία ημέρα των δεδομένων και μόνο. Συνδυάζοντας δεδομένα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, 10 ημέρες σε αυτήν την περίπτωση, η μετεωρολογική μεταβλητότητα εν μέρει ξεπερνιέται και αρχίζουμε να βλέπουμε τις επιπτώσεις των αλλαγών που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα”.
Υπάρχουν κι άλλες χώρες στη βόρεια Ευρώπη που παρακολουθούνται στενά αυτή την περίοδο, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών και του Ηνωμένου Βασιλείου – αλλά οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει μεγαλύτερη διακύμανση λόγω των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών. Νέες μετρήσεις από αυτήν την εβδομάδα προσδοκάται ότι θα βοηθήσουν στην εκτίμηση των αλλαγών στη συγκέντρωση διοξείδιου του αζώτου στη βορειοδυτική Ευρώπη.