Σε ένα βίντεο που γυρίστηκε από μια γαλλική περιβαλλοντική ΜΚΟ στη Μεσόγειο Θάλασσα καταδεικνύεται το μέγεθος του προβλήματος από την “πανδημία” πλαστικών μασκών και γαντιών που καταλήγουν στον βυθό, μετά την χρήση τους ως προστατευτικών μέσων ενάντια στην Covid-19.
Η «Opération mer propre» («Επιχείρηση καθαρή θάλασσα») προσπαθεί να καθαρίσει την ακτή κοντά στο θέρετρο Côte d’Azur της Αντίμπ, στην περιοχή της Κυανής Ακτής. Η ομάδα “κρούει τον κώδωνα του κινδύνου”, καθώς η Ευρώπη ανοίγει σταδιακά τις οικονομίες της μετά από το lockdown και οι άνθρωποι αρχίζουν να επισκέπτονται τις παραλίες όταν ο καιρός είναι ζεστός.
Στο βυθό της θάλασσας εντοπίστηκε πλήθος αντικειμένων που σχετίζονται με την υγειονομική κρίση, όπως μάσκες, γάντια κ.α, αναγκάζοντας την οργάνωση να κάνει λόγο για «μόλυνση του κορονοϊού», ανάμεσα στους άλλες συνηθισμένους ρύπους.
«Αυτές τις μάσκες δεν τις είχαμε για καιρό και θα είναι δισεκατομμύρια. Γι’αυτό και συνιστώ προσοχή, πρόκειται για την αρχή ενός νέου είδους μόλυνσης» προειδοποίησε ο Λωράν Λομπάρ, ιδρυτής της οργάνωσης που κατέγραψε τις υποβρύχιες εικόνες και τις πόσταρε στο Facebook.
Πραγματοποιώντας κατάδυση στο Golfe-Juan, κοντά στην Αντίμπ, βρήκε πέντε μάσκες μίας χρήσης και τέσσερα γάντια από λάτεξ στο βυθό, μαζί με τα συνηθισμένα πλαστικά σκουπίδια, όπως άδεια μπουκάλια.
Ήδη στις 14 Μαΐου – μόλις τρεις ημέρες μετά τη χαλάρωση του lockdown στην Γαλλία – οι καθαριστές δρόμων στο Παρίσι παραπονέθηκαν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ότι πολλές μάσκες είχαν απορριφθεί στα πεζοδρόμια της πρωτεύουσας.
Η ρύπανση αφορά και τα αστικά κέντρα. Είναι χαρακτηριστική η επιβολή προστίμου 300 ευρώ για όσους πετούν μάσκες στους δρόμους, μετά από καταγγελίες των οδοκαθαριστών του Παρισίου για μεγάλο αριθμό μασκών και υγειονομικού υλικού που βρέθηκε πεταμένο στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.
Αντίστοιχο μέτρο έλαβε και η δημοτική αρχή της Ρώμης, με επιβολή προστίμων από 250 έως και 500 ευρώ για εναπόθεση υγειονομικού υλικού σε δημόσιους χώρους, εκτός κάδου απορριμμάτων.