Tο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) σε επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς προειδοποιεί για τις οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες στον Θερμαϊκό κόλπο της μη διάθεσης μυδιών λόγω της πανδημίας, εξαιτίας του κορωνοϊού.
Η επιστολή απευθύνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Θεόδωρο Καράογλου και στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.
Η επιστολή επισημαίνει ότι ένας από τους «γαλάζιους» κλάδους που πλήττονται είναι και η οστρακοκαλλιέργεια, η οποία αποτελεί το δεύτερο αξιολογικά σε δυναμικότητα κλάδο της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας, που αφορά σχεδόν αποκλειστικά στη μυδοκαλλιέργεια του είδους mytilus galloprovincialis. O κλάδος της οστρακοκαλλιέργειας, όπως αυτός της ιχθυοκαλλιέργειας είναι έντονα εξωστρεφής αφού διαχρονικά άνω του 85% της παραγωγής διατίθεται σε αγορές εκτός Ελλάδας (κυρίως Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας).
Ο Θερμαϊκός Κόλπος και ειδικότερα το Βορειοδυτικό τμήμα του, όπου η δραστηριότητα της μυδοκαλλιέργειας ασκείται οργανωμένα εδώ και πάνω από 30 έτη, παράγει περί τους 40.000 τόνους ετησίως, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί ή και ξεπερνά το 85% της Ελληνικής παραγωγής μυδιών. Στις οστρακοκαλλιέργειες της Κεντρικής Μακεδονίας απασχολούνται 2.500 εργαζόμενοι περίπου, χωρίς σε αυτούς να περιλαμβάνεται ο αριθμός εκείνων που εργάζονται σε συναφείς εργασίες, όπως π.χ. αποφλοιωτήρια, Κέντρα Αποστολής και Κέντρα Εξυγίανσης.
Η κυριότερη περίοδος διάθεσης προς πώληση των Ελληνικών μυδιών στο εξωτερικό είναι το διάστημα μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου κάθε έτους, με την πλειονότητα της παραγωγής να διατίθεται μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, οπότε και δεν διατίθενται μύδια από άλλες περιοχές της Ευρώπης.
Ως αποτέλεσμα της πανδημίας του Κορωνοϊού – η οποία μεταξύ άλλων έχει πλήξει σημαντικά τις κυριότερες χώρες, που παραδοσιακά απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής παραγωγής μυδιών – είναι σημαντικά υψηλός ο κίνδυνος να μη διατεθεί σε ικανοποιητικό βαθμό η παραγωγή της μυδοκαλλιέργειας, μέχρι τέλος Ιουλίου 2020, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο το σύνολο της παραγωγής να απορροφηθεί αποκλειστικά από την εγχώρια αγορά. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών στα παράκτια νερά της χώρας, που παρατηρείται κατά τη θερινή περίοδο και κυρίως τον Αύγουστο, αυξάνεται υπέρμετρα η θνησιμότητα των μυδιών με εμπορεύσιμο μέγεθος με αποτέλεσμα να διακυνδυνεύονται οι εξής συνέπειες:
* Πολλοί παραγωγοί να επιχειρήσουν να διατηρήσουν όσο περισσότερο μπορούν την παραγωγή τους καθ’ όλη τη θερινή περίοδο, ευελπιστώντας σε μια πιθανή βελτίωση των συνθηκών των αγορών της Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας το επόμενο διάστημα.
* Είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι σε αυτήν την περίπτωση θα παρατηρηθούν απώλειες λόγω θνησιμότητας των μυδιών σ’ ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής, που στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον στο 50% της παραγωγής (συνολικά τουλάχιστον 20.000 τόνοι).
* Οι εν λόγω απώλειες θα αποτελούν μύδια με εμπορεύσιμο μέγεθος, τα οποία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του θαλάσσιου νερού δεν θα μπορούν να «κρατηθούν» στους αρμαθούς εκτροφής και θα πέφτουν στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής της μονάδας, δημιουργώντας ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές αρνητικές συνέπειες, όπως εκρήξεις παθογόνων/επιβλαβών μικρο-οργανισμών, ανοξικές συνθήκες, μαζικούς θανάτους ψαριών και άλλες αρνητικές και απρόβλεπτες καταστάσεις. Το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να επηρεάσει, ανάλογα της έκτασής του και άλλες δραστηριότητες, όπως την αλιεία και τον τουρισμό.
Η μη διάθεση της παραγωγής της μυδοκαλλιέργειας το διάστημα μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2020, θα έχει επιπλέον ως αποτέλεσμα και την αδυναμία διαχείρισης του γόνου μυδιών, που απαιτείται για την προετοιμασία της επόμενης παραγωγής, καθώς δεν θα υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος στις σειρές εκτροφής, για την ανάρτηση των αρμαθών του γόνου μυδιών. Η εν λόγω κατάσταση ελλοχεύει τον κίνδυνο απουσίας ή σημαντικής μείωσης της παραγωγής μυδιών το 2021, επιδεινώνοντας την ήδη οριακή κατάσταση του κλάδου της οστρακοκαλλιέργειας στη χώρα μας.
“Γι’ αυτούς τους λόγους επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα από την πλευρά της Πολιτείας για την ανάσχεση των απωλειών του κλάδου της οστρακοκαλλιέργειας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στη χώρα μας γενικότερα αλλά και για να αποτραπεί ο επικείμενος περιβαλλοντικός κίνδυνος για τις θάλασσές μας από τους μαζικούς θανάτους μυδιών”, καταλήγει η επιστολή.