Μια βορειοανατολική πόλη της Σιβηρίας πιθανότατα να έχει σημειώσει ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας που καταγράφθηκε ποτέ στον Αρκτικό Κύκλο, προξενώντας έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες για την ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής.
Συγκεκριμένα, το θερμόμετρο άγγιξε τους 38 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο στο Βεργχογιάνσκ, μια πόλη βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και περίπου 3.000 μίλια ανατολικά της Μόσχας, μια θερμοκρασία που δεν έχει εμφανιστεί ποτέ από το 1885, που διατηρούνται αρχεία καταγραφής θερμοκρασιών σε αυτήν την τοποθεσία Εάν επαληθευτεί, θα πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην Αρκτική, μια περιοχή που σύμφωνα με το BBC δείχνει να θερμαίνεται με ταχύτητα διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Μάλιστα, την Κυριακή, η ίδια τοποθεσία κατέγραψε πάλι υψηλή θερμοκρασία 35,2 Κελσίου, δείχνοντας ότι η μέτρηση του Σαββάτου δεν ήταν εξαίρεση. Η μέση υψηλότερη θερμοκρασία του Ιουνίου στο Verkhoyansk είναι μόλις 20 βαθμοί Κελσίου, μια περιοχή που το Business Insider είχε χαρακτηρίσει «το πιο άθλιο μέρος της Γης», αφού τον χειμώνα ο υδράργυρος δείχνει συχνά κάτω από τους -50 οC και μάλιστα κατέχει και το ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας στον πλανήτη με -67,8 βαθμούς Κελσίου.
Ο Randy Cerveny, καθηγητής στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα, και κορυφαίος μετεωρολόγος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), δήλωσε σε ένα email ότι ο οργανισμός του ΟΗΕ «δέχεται προκαταρκτικά την παρατήρηση ως νέο ρεκορ, εν αναμονή περαιτέρω λεπτομερούς εξέτασης». «H πόλη Βερκχογιάνσκ, στην ανατολική Σιβηρία, είναι γνωστή για τους εξαιρετικά ψυχρούς χειμώνες της. Ο υδράργυρος εκτιμάται ότι έφτασε τους 38 βαθμούς», σχολίασε στο Τwitter ο μετεωρολόγος Μίκα Ραντανέν.
Το κύμα καύσωνα, που δείχνει ανυποχώρητο, ανησυχεί ιδιαίτερα τους μετεωρολόγους, που προέβλεπαν ότι τέτοιες θερμοκρασίες δεν επρόκειτο να καταγραφούν μέχρι το 2100 στην Αρκτική, Το ότι η άνοδος της θερμοκρασίας ήρθε οκτώ δεκαετίες νωρίτερα, σε συνδυασμό με τον πολλαπλασιασμό των κύκλων της ξηρασίας και των κυμάτων καύσωνα, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό των πυρκαγιών «ζόμπι».
Οι εκτεταμένες πυρκαγιές πολλαπλασιάζονται από τη Σιβηρία ως την Αλάσκα και τη Σκανδιναβία. Το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος λιώνει, το οποίο απελευθερώνει ακόμη περισσότερα αέρια θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη στην ατμόσφαιρα. και η έκταση και το πάχος του θαλάσσιου πάγου μειώνονται, μεταξύ των εν γένει αλλαγών που συντελούνται.