Εκατοντάδες ελέφαντες βρέθηκαν νεκροί με μυστήριο τρόπο στη Μποτσουάνα σε μια άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική καταστροφή.
Συγκεκριμένα, πάνω από 350 ελέφαντες έχουν πεθάνει από άγνωστες αιτίες, με εναέριες φωτογραφίες να δείχνουν τα πτώματα τους διάσπαρτα στο Δέλτα του Οκαβάνγκο, ένα βαλτώδες και καταπράσινο περιβάλλον άγρια ζωής και σε άλλα βόρεια μέρη της χώρας.
Οι πρώτοι ασυνήθιστοι θάνατοι αναφέρθηκαν τον Μάιο όταν 169 ελέφαντες πέθαναν σε σύντομο χρονικό διάστημα στο συγκεκριμένο σημείο.Ο αριθμός αυτός είχε σχεδόν διπλασιαστεί έως τα μέσα Ιουνίου, με το 70% των θανάτων να συμβαίνουν γύρω από νερόλακκους, σύμφωνα με τοπικές πηγές.
Η κυβέρνηση της Μποτσουάνα δεν έχει εξετάσει ακόμη τα σώματα των ζώων για ίχνη δηλητηρίασης ή παθογόνων παραγόντων, ωστόσο αποκλείστηκε ηδηλητηρίαση από υδροκυάνιο που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από λαθροκυνηγούς στη Ζιμπάμπουε.
«Εκτός της ξηρασίας δεν μπορώ να φανταστώ άλλο λόγο για ένα τέτοιο μαζικό θάνατο», δηλώνει ο Dr. Niall McCann, διευθυντής στο μη κερδοσκοπικό καταφύγιο National Park Rescue.«Αν δει κανείς τα νεκρά θηλαστικά, θα παρατηρήσει ότι πολλά από αυτά έχουν πέσει με το πρόσωπό τους στο χώμα, κάτι που δείχνει ότι έχουν πεθάνει πολύ γρήγορα. Άλλοι προφανώς πεθαίνουν πιο αργά, όπως αυτοί που περιπλανιούνται», προσθέτει ο McCann.
Μάλιστα κάτοικοι της περιοχής παρατήρησαν ότι κάποιοι ελέφαντες περπατούσαν σε κύκλους, κάτι που για τους επιστήμονες αποτελεί ένδειξη νευρολογικού προβλήματος από παθογόνους παράγοντες ή δηλητηρίαση. Η έλλειψη γυπώνπάνω από τα πτώματα, επίσης, δημιουργεί υποψίες για μη φυσικές αιτίες πουπροκάλεσαν τους θανάτους, με την covid-19 να μην αποκλείεται ως πιθανότητα.
Περίπου 15.000 ελέφαντες διαβιούν στο δέλτα του Οκαβάνγκο και η άγρια φύση της περιοχής αποτελεί σημείο τουριστικής έλξης, συνεισφέροντας περίπουστο 12% του ΑΕΠ της αφρικάνικης χώρας. Ωστόσο, οι ελέφαντες εξακολουθούν να απειλούνται, καθώς οι αγρότες τους αντιμετωπίζουν ως πρόβλημα για τιςκαλλιέργειες τους και η λαθροθηρία εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη.