Αυξήθηκαν κατά 19,5%
Οι δασικές πυρκαγιές στον Αμαζονίο της Βραζιλίας αυξήθηκαν κατά 19,5% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, καθιστώντας τον, τον χειρότερο Ιούνιο τα τελευταία 13 χρόνια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.
Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι αυτή η αύξηση μπορεί να είναι προάγγελος μιας επανάληψης των περσινών καταστροφικών δασικών πυρκαγιών, καθώς ο Ιούνιος σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου ξηρασίας και σημειώθηκαν 2.248 πυρκαγιές. Την ίδια στιγμή, ειδικοί της υγείας φοβούνται ότι ο καπνός που καλύπτει συχνά την περιοχή κατά την περίοδο ξηρασίας, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στους ασθενείς με Covid-19.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (INPE), το οποίο παρακολουθεί ειδοποιήσεις πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο στον ιστότοπό του, δεν έχει καταγράψει τόσες πυρκαγιές τον Ιούνιο από τότε που ανέφερε περισσότερες από 3.500 το 2007. Η χειρότερη έξαρση αναμένεται τον Αύγουστο. Πέρυσι σημειώθηκαν περισσότερες από 30.000 πυρκαγιές εκείνο τον μήνα, σημειώνοντας μια τριπλή αύξηση σε σχέση τον ίδιο μήνα το 2018.
«Είναι μια κακή ένδειξη, αλλά αυτό που πραγματικά θα μετρήσει είναι ό,τι θα συμβεί από δω και στο εξής», δήλωσε ο Φίλιπ Φερνσάιντ, οικολόγος στο Εθνκό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών στην Αμαζονία της Βραζιλίας. Ένας πιο ανησυχητικός δείκτης είναι η αυξανόμενη αποψίλωση των δασών, είπε, επειδή οι πυρκαγιές συνήθως ξεκινούν για τον καθαρισμό της γης μετά την κοπή δέντρων.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του INPE, η αποψίλωση των δασών αυξήθηκε κατά 34% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, σε σύγκριση με πέρσι. Το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών στην Αμαζονία (IPAM), μια βραζιλιάνικη μη κυβερνητική οργάνωση, προβλέπει ότι με τον τρέχοντα ρυθμό αποψίλωσης των δασών, μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα υπάρχουν περίπου 9.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Αμαζονίας που θα έχουν κοπεί αλλά δεν έχουν καεί μετά τις αρχές του 2019, όταν ο Μπολσονάρου ανέλαβε την προεδρία.
Ο Φερνσάιντ τόνισε ότι η ανεπαρκής επιβολή περιβαλλοντικού ελέγχου από την κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου ευθύνεται για την αυξανόμενη καταστροφή. Η κυβέρνηση Μπολσονάρου, που διάκειται εχθρικά απέναντι στους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, τάσσεται υπέρ των σχεδίων οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως της λειτουργίας μεταλλείων και αγροκτημάτων, στο δάσος του Αμαζονίου.