Περισσότερες επιδημίες θα προκύψουν, εκτός κι εάν οι κυβερνήσεις λάβουν ενεργά μέτρα για να αποτρέψουν το πέρασμα άλλων ζωονόσων ασθενειών στον ανθρώπινο πληθυσμό, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του ΟΗΕ.
Οι επιδημίες της COVID-19, του Ebola, του MERS, του ΠυρετούΔυτικού Νείλου και της κοιλάδαςτου Rift Valley, όλεςπροέρχονται από ιούς που έχουν περάσει από ξενιστές ζώων στον ανθρώπινο πληθυσμό.
Με τίτλο «Πρόληψη της επόμενης πανδημίας: Ζωονόσες ασθένειες και πώς να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης», η έκθεση αποτελεί μια κοινή προσπάθεια τουΠεριβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για τα Ζώα (ILRI).
Η έκθεση προσδιορίζει επτά τάσεις που οδηγούν στην αυξανόμενη εμφάνιση ζωονόσων ασθενειών που μεταδίδονται στον άνθρωπο από ζωική προέλευση. Μεταξύ αυτών είναι η «αυξημένη ζήτηση για ζωικές πρωτεΐνες, η αύξηση της έντονης και μη βιώσιμης γεωργίας · η αυξημένη χρήση και εκμετάλλευση της άγριας ζωής και η κλιματική κρίση».
“Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη ότι αν συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε την άγρια φύση και να καταστρέφουμε τα οικοσυστήματά μας, τότε ας περιμένουμενα δούμε μια σταθερή εμφάνιση αυτών των ασθενειών να ξεπηδούν από τα ζώα στους ανθρώπους τα επόμενα χρόνια”, δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του UNEP Inger Andersen.
Σημειώνοντας ότι οι πανδημίες καταστρέφουν την ανθρώπινη ζωή και τις οικονομίες των χωρών, ο Άντερσεν επεσήμανε ότι οι φτωχότεροι και οι πιο ευάλωτοι υποφέρουν περισσότερο από αυτές. “Για να αποφευχθούν μελλοντικά ξεσπάσματα, πρέπει να γίνουμε πολύ πιο προσεχτικοίστην προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος”, πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το UNEP, κάθε χρόνο, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, πεθαίνουν από παραμελημένες ζωονόσες ασθένειες.