Οι πιγκολίνοι είναι ένα από τα πιο άγρια θηλαστικά στον κόσμο που δεν περνάει καθόλου καλά στην συμβίωση του με τον άνθρωπο, καθώς η κατάσχεση φολίδων τους στην “μαύρη” αγορά δεκαπλασιάστηκε μεταξύ 2014 και 2018, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Τα συγκεκριμένα ζώα έγιναν πρόσφατα “διάσημα” καθώς συνδέθηκαν με την εμφάνιση του νέου κοροναϊού (SARS-CoV-2) που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Αν και το σενάριο της μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο από τα συγκεκριμένα ζώα δεν έχει επιβεβαιωθεί, το σίγουρο είναι ότι τα τελευταία χρόνια, αποτελούν ένα από τα άγρια είδη τα οποία εκμεταλλεύεται η ανθρωπότητα, για την παράνομη διακίνηση του δέρματος τους.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για Εγκλήματα κατά της Άγριας Ζωής (World Wildlife Crime Report) του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), υπήρξε μια αλματώδης αύξηση στην κατάσχεση φολίδων παγκολίνου τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2014-18 κατασχέθηκαν 185 τόνοι φολίδων για τους οποίους εκτιμάται ότι έχουν θανατωθεί 370.000 ζώα.
Το κρέας και το δέρμα των παγκολινών χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το τελευταίο θεωρείται ότι ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει την γαλατοφορία σε έγκυες γυναίκες, ενώ το κρέας τους χρησιμοποιείται ως τονωτικό. Χρησιμοποιούνται επίσης για ιατρικούς σκοπούς στην Αφρική: Υπάρχει εκτεταμένο εμπόριο μερών παγκολινών στη Νιγηρία για τη θεραπεία πολλών σωματικών και ψυχολογικών καταστάσεων.
«Η World Wildlife Crime Report 2020 έχει κάποια καλά νέα και κάποια κακά νέα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια της UNODC, Άντζελα Με, στο Reuters, «Βλέπουμε συρρίκνωση σε κάποιες αγορές, ιδιαίτερα στις αγορές του ελεφαντόδοντου και των κεράτων ρινόκερου, αλλά στην πραγματικότητα βλέπουμε τεράστιες αυξήσεις σε άλλες αγορές όπως στο παράνομο εμπόριο του παγκολίνου, των ευρωπαϊκών χελιών, αλλά επίσης μερών τίγρεων και παλίσανδρου», δήλωσε η ίδια.
Οι αιτίες αυτών των μεταβολών είναι πιθανόν πολλαπλές και ο UNODC ήταν επιφυλακτικός στο να κατονομάσει τις δυνάμεις που κρύβονται πίσω από το παράνομο εμπόριο και των οποίων ο ορισμός είναι ασαφής, ενώ συχνά σχετίζονται με λαθροθηρία στην Αφρική και λαθρεμπόριο στην Ασία, όπου η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά.
«Αυτήν τη στιγμή είναι το άγριο θηλαστικό που είναι το μεγαλύτερο θύμα παράνομου εμπορίου στον κόσμο», επισημαίνει πάντως η έκθεση του UNODC.
Attachments area