Νέους διαγωνισμούς για εκμετάλλευση τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων στις περιοχές Ακροποτάμου Καβάλας, Λεκάνη Σπερχειού, Σουσάκι Κορινθίας και την Ικαρία προκηρύσσει το ΥΠΕΚΑ, με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός κ. Γ. Μανιάτης.
Οι επενδύσεις για τη διερεύνηση του δυναμικού των πεδίων εκτιμώνται σε 100 εκατ. ευρώ και εφόσον τα αποτελέσματα είναι θετικά θα ακολουθήσει η εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής κόστους επένδυσης τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ ανά μονάδα.
Το ΥΠΕΚΑ ολοκλήρωσε πρόσφατα αντίστοιχους διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων στις περιοχές Έβρου, Νέστου, Σαμοθράκης και Χίου, όπου αναμένεται άμεσα να επενδυθούν περίπου 200 εκατ. Ευρώ.
Σχετικά με το θέμα ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε:
«Στην εποχή της σημερινής δυσμενούς συγκυρίας, οι επενδύσεις στην Πράσινη Ενέργεια αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και εξόδου της χώρας από την κρίση. Σχεδιάζουμε να γίνει η Ελλάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, εξαγωγός πράσινης ενέργεια, στο πλαίσιο του προγράμματος “HELIOS”. Σήμερα με την Γεωθερμία κλείνουμε έναν κύκλο που άνοιξε η Κυβέρνηση, προκειμένου το Γεωθερμικό δυναμικό της χώρας να αποτελέσει πόλο έλξης σημαντικών επενδυτικών κονδυλίων και παράγοντα ισόρροπης περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης».
Ο Υφυπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης τόνισε από την πλευρά του ότι «το ΥΠΕΚΑ συνεχίζει τις συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ανεξάντλητη και φιλική προς το περιβάλλον Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας, σε περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη Γεωθερμικού δυναμικού Υψηλών Θερμοκρασιών».
Τα βασικά χαρακτηριστικά των περιοχών που παραχωρούνται για έρευνα είναι:
1. Περιοχή Ακροποτάμου Καβάλας: Στην περιοχή έχει εντοπιστεί γεωθερμικό πεδίο χαμηλών θερμοκρασιών (45ο – 90ο C) σε βάθη μεταξύ 185 και 515 μέτρων. Το δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής εκτιμάται σε 4-10 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος και 80-200 μεγαβάτ θερμικής ενέργειας.
2. Λεκάνη Σπερχειού: Το εκτιμώμενο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής είναι 4-10 μεγαβάτ και 80-150 μεγαβάτ θερμικής.
3. Περιοχή Σουσακίου Κορινθίας: Έχει εντοπιστεί και βεβαιωθεί γεωθερμικό πεδίο χαμηλών θερμοκρασιών. Το εκτιμώμενο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να φθάσει τα 5 μεγαβάτ και 150 μεγαβάτ θερμικής ισχύος.
4. Ικαρία: Οι θερμότερες από τις πηγές έχουν μετρηθεί στους 55ο C. Δεν έχει ερευνηθεί συστηματικά για το γεωθερμικό δυναμικό της.