Έσπασε ρεκόρ 25ετίας ο φετινός αριθμός φωλιών των χελωνών καρέτα-καρέτα στη Ζάκυνθο, σε μια θετική παράπλευρη συνέπεια της πανδημίας Covid-19, που φαίνεται πως δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για την αναπαραγωγή των θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή.
Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ του συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου της Ζακύνθου Λ. Σούρβε, φέτοςεπετεύχθη ρεκόρ φωλιών Καρέτα-Καρέτα στις παραλίες του νησιού, με1.444 στον αριθμό, που είναι το μεγαλύτερο νούμερο εδώ και 25 χρόνια!
«Είναι πολύ καλό νέο. Υπάρχει μία ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια. Φέτος είναι όντως πολλές» τόνισε, γνωστοποιώντας ταυτόχορνα ότι έχει ξεκινήσει η εκκόλαψη των αυγών και φέτος θα γεννηθούν 150.000 χελωνάκια.
Ο κ. Σούρβες έκρινε πως η αύξηση οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Η κατάσταση που βρήκαν φέτος οι χελώνες ήταν πιο «ήπιες» -όπως τις χαρακτήρισε- λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που απομάκρυνε τον πολύ κόσμο από τις παραλίες του νησιού. «Η κατάσταση είναι πιο ήπια. Απόδειξη ότι είδαμε ξαφνικά χελώνες πολύ κοντά στις ακτές. Οι λουόμενοι έκαναν μπάνιο με τις χελώνες. Δεν έχει προηγούμενο», σημείωσε.
Ωστόσο, διευκρίνισε πως η τάση που παρατηρείται είναι και αποτέλεσμα των χρόνιων προσπαθειών που γίνονται από το Εθνικό Πάρκο. «Είναι μία μακροχρόνια τάση» εξήγησε, επαναλαμβάνοντας πως υπήρξε αύξηση στις φωλιές και τα προηγούμενα χρόνια. «Βλέπουμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών» τόνισε.
«Φέτος δεν υπάρχουν ούτε ξαπλώστρες και ομπρέλες, ούτε μουσική ή φώτα – παράγοντες που διαταράσσουν την καρέτα καρέτα – σε καμία από τις έξι κύριες περιοχές ωοτοκίας», εξηγεί η Χαρίκλεια Μινώτου, υπεύθυνη του προγράμματος Ζακύνθου για την προστασία των χελωνών που διαχειρίζεται το WWF Ελλάδος.
Σημειώνεται ότι την παρακολούθηση και συστηματική καταγραφή των φωλιών στον Κόλπο του Λαγανά διεξάγει συστηματικά από το 1983 ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, ο οποίος συνεργάζεται με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου από όταν δημιουργήθηκε, το 1999.