Μετά την διαβίβαση της σχετικής περιβαλλοντικής Μελέτη (ΣΜΠΕ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Δήμος Πόρου διαμαρτύρεται για τον σχεδιασμό δημιουργίαςβιομηχανικής Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠOAY) στον Πόρο, χαρακτηρίζοντας την “μεθόδευση αποικιοκρατικού τύπου που προσβάλει τη λογική και την ελεύθερη βούληση των κατοίκων”.
Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, με την υπ’ αριθμ. 121/2.10.2020 Απόφασή του, ενέκρινε ομόφωνα Ψήφισμα, το οποίο απέστειλε στην Κυβέρνηση, τους τοπικούς βουλευτές και στις αρμόδιες Υπηρεσίες με το οποίο απορρίπτει συνολικά τον σχεδιασμό ως απολύτως ανεπιθύμητο και απειλητικό για την επιβίωση της τοπικής κοινωνίας και ως ακραία απειλή κατά του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.
Μάλιστα, τυχόν δημιουργία της ΠΟΑΥ χαρακτηρίζεται ως “casus belli” και ζητείται από την εταιρία ιχθυοκαλλιέργειας που δραστηριοποιείται στον Πόρο καλείται να τηρήσει τον λόγο της για πλήρη αποχώρησή της από το νησί και να θεσμοθετηθεί νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες με αδιάβλητες διαδικασίες, με την γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι δεσμευτική για κάθε άδεια ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας.
Οι ΠΟΑΥ αποτελούν περιοχές συγκέντρωσης και αποκλειστικής δραστηριοποίησης ιχθυοτροφείων, οι οποίες καταλαμβάνουν τεράστιες θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις και διοικούνται από τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους, εξηγεί ο Δήμος τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ακραίο μοντέλο ιδιωτικοποίησης δημόσιου χώρου και βίαιης επιβολής αναπτυξιακών κατευθύνσεων σε σύγκρουση με τις επιθυμίες και επιλογές των τοπικών κοινωνιών.
Σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας της ΠΟΑΥ, για την ίδρυση της οποίας εκκρεμεί πλέον μόνο η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, προβλέπεται καταρχήν η δέσμευση όλου του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου από τη Βαγιωνιά έως τον Βιολογικό Καθαρισμό σε απόσταση 1χλμ -εκατέρωθεν- από την ακτή, ο οποίος αντιστοιχεί σε πάνω από 6.000 στρέμματα στη στεριά (χονδρικά το 1/4 του νησιού) και σε 2.690 στη θάλασσα (από 95 σήμερα). Στον θαλάσσιο χώρο θα εγκατασταθούν νέα ιχθυοτροφεία, με ετήσια παραγωγή 8.831 τόνους (από 1.147 σήμερα) και στη στεριά θα κατασκευαστούν ιχθυογεννητικοί σταθμοί, μονάδες συσκευασίας και μεταποίησης, πλυντήρια διχτυών, δρόμοι, λιμενικές εγκαταστάσεις κ.ά., για τα οποία θα παραχωρηθούν εκτάσεις δάσους, αιγιαλού και παραλίας.
Σε όλη την ανωτέρω περιοχή κατοχυρώνεται η αποκλειστική χρήση της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας με αποκλεισμό κάθε άλλης χρήσης (κότερα, αλιεία, κατοικία κ.τ.λ.), ενώ σε 5 χρόνια ο φορέας διαχείρισης (δηλαδή η εταιρία) θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα παραπάνω μεγέθη και να δημιουργήσει περισσότερες ΠΟΑΥ. Ο φορέας είναι επίσης αποκλειστικά αρμόδιος για τον έλεγχο του περιβάλλοντος και για την παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων στις δραστηριοποιούμενες εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας (δηλαδή στον εαυτό του).
Τέλος,με βάση πάντα την ΣΜΠΕ που δημοσιοποίησε ο Δήμος Πόρου, από την αρχική λειτουργία της ΠΟΑΥ θα απορρίπτονται καθημερινά στη θάλασσα 14,8 τόνοι περιττωμάτων (τα οποία αντιστοιχούν σε μία πόλη 33.500 κατοίκων), υπολείμματα τροφής, φαρμακευτικές ουσίες όπως φορμόλη, απόβλητα χερσαίων εγκαταστάσεων κ.ά.