Η ατμοσφαιρική ρύπανση πέρυσι προκάλεσε τον πρόωρο θάνατο σχεδόν μισού εκατομμυρίου μωρών στον πρώτο μήνα της ζωής τους, με τα περισσότερα από τα βρέφη να βρίσκονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους είναι επιβλαβής και για τα μωρά που κυοφορούνται. Μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γέννηση ή χαμηλό βάρος γέννησης. Και οι δύο αυτοί παράγοντες σχετίζονται με υψηλότερη βρεφική θνησιμότητα. Σχεδόν τα δύο τρίτα των 500.000 θανάτων βρεφών που τεκμηριώθηκαν συσχετίστηκαν με την ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών χώρων, κυρίως λόγω στερεών καυσίμων, όπως κάρβουνο, ξύλο και κοπριά ζώων για μαγείρεμα.
Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στην έκθεση State of Global Air 2020, η οποία εξέτασε στοιχεία για τους θανάτους σε όλο τον κόσμο, παράλληλα με ένα αναπτυσσσόμενη ερευνητική βάση που συνδέει την ατμοσφαιρική ρύπανση με προβλήματα υγείας. Ιατροί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τις επιπτώσεις του μολυσμένου αέρα στους ηλικιωμένους και σε εκείνους με προβλήματα υγείας, αλλά μόλις τώρα στρέψαν το βλέμμα τους στον αριθμό των βρεφών που πεθαίνουν για τον ίδιο λόγο ενώ βρίσκονται ακόμα στη μήτρα.
Αξίζει να σημειωθεί και η ταξική διάσταση του ζητήματος, καθώς οι συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις αφορούν τον αναπτυσσόμενο κόσμο, τις φτωχές χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν τα μισά μωρά πέθαναν στην υποσαχάρια Αφρική όπου έχασαν πρόωρα τη μάχη σχεδόν 236000 βρέφη. Τα θύματα προέρχονται συνήθως από φτωχές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και περιορισμένες προσβάσεις στην ιατρική περίθαλψη.
Αυτή την στιγμή, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η τέταρτη υψηλότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ακριβώς κάτω από το κάπνισμα και την κακή διατροφή.