Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να φτάσει η εγκατάσταση νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για την φετινή και την επόμενη χρονιά, ενώ την ίδια στιγμή ο τομέας των ορυκτών καυσίμων θα μειωθεί λόγω της οικονομικής ύφεσης και της κρίσης Covid-19, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) σε έκθεση του.
Στην ετήσια έκθεση του για τις ΑΠΕ, ο ΔΟΕ δήλωσε ότι οι νέες προσθήκες χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως θα αυξηθούν κατά 4% σε σχέση με πέρυσι φθάνοντας το ρεκόρ των 198 gigawatts (GW) φέτος. Αυτό σημαίνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% της αύξησης της συνολικής νέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φέτος, με μόλις το 10% να τροφοδοτείται από φυσικό αέριο και άνθρακα.
Η τάση θέτει την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια σε καλό δρόμο για να γίνει η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας το 2025, εκτοπίζοντας τον άνθρακα, ο οποίος κυριαρχεί τα τελευταία 50 χρόνια. Η αυξανόμενη αποδοχή της ανάγκης αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης με τη μείωση των εκπομπών άνθρακα έχει καταστήσει την ανανεώσιμη ενέργεια όλο και πιο ελκυστική για τους επενδυτές. Ο ΔΟΕ αναφέρει ότι οι μετοχές σε κατασκευαστές ανανεώσιμων συσκευών και προγραμματιστές έργων έχουν ξεπεράσει τους περισσότερους μεγάλους δείκτες του χρηματιστηρίου και ότι η αξία των μετοχών σε εταιρείες ηλιακής ενέργειας έχει υπερδιπλασιαστεί απο τον Δεκέμβριο του 2019.
Οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι καθυστερήσεις στην κατασκευή επιβράδυναν την πρόοδο των έργων ΑΠΕ τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Ωστόσο, η κατασκευή εργοστασίων και η κατασκευαστική δραστηριότητα έχουν αυξηθεί ξανά, και οι υλικοτεχνικές προκλήσεις έχουν επιλυθεί ως επί το πλείστον. Την ίδια στιγμή, με τιςΗΠΑ να είναι μία απο τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο ΔΟΕ προτείνει ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιταχυνθεί ακόμη πιο γρήγορα εάν εφαρμοστούν οι πολιτικές του νέου προέδρου, Τζο Μπάιντεν.
“Οι ανανεώσιμες δυνάμεις αψηφούν τις δυσκολίες που προκαλούνται από την πανδημία, δείχνοντας ισχυρή ανάπτυξη, ενώ άλλοι πυροδοτούν τον αγώνα”, δήλωσε ο Φατί Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ. “Η ανθεκτικότητα και οι θετικές προοπτικές του κλάδου αντικατοπτρίζονται σαφώς από τη συνεχιζόμενη έντονη όρεξη των επενδυτών”. Τα ορυκτά καύσιμα είχαν μια ταραχώδη περίοδο το 2020, καθώς τα μέτρα που σχετίζονται με τον Covid-19 μείωσαν τη ζήτηση απο τις μεταφορές και άλλους τομείς.
“Το 2025, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να καταστούν η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, τερματίζοντας τον άνθρακα ως τον κορυφαίο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας τις τελευταίες πέντε δεκατετίες”, δήλωσε ο Μπιρόλ. “Μέχρι τότε, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να τροφοροδοτήσουν το ένα τρίτο της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας”.
Η χωρητικότητα της ηλιακής ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 18 φορές από το 2010 και της αιολικής κατά τέσσερις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΕ. Τον Οκτώβριο, ο Μπιρόλ είπε: “Βλέπω την ηλιακή ενέργεια να γίνεται ο νέος βασιλιάς των παγκόσμιων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας”. Ακόμη, θα υπάρξει ακόμη ισχυρότερη ανάπτυξη το 2021, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του ΔΟΕ, όταν η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι οι κινητήριες δυνάμεις.
“Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ανθεκτικές στην κρίση του Covid-19 αλλά όχι στις αβέβαιες πολιτικές”, δήλωσε ο Μπιρόλ. “Οι κυβερνήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα για να συμβάλουν στην βιώσιμη ανάκαμψη και να επιταχύνουν τις μεταβάσεις καθαρής ενέργειας”. “Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, εάν εφαρμοστούν οι προτεινόμενες πολιτικές καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας της επόμενης διοίκησης της χώρας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολύ ταχύτερη ανάπτυξη ηλιακών φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων.”
Σημειώνεται ότι ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “The Guardian”, έδειξε ότι πολύ περισσότερα απο τα κεφάλαια για την ανάκαμψη από την πανδημία που δαπανήθηκαν απο τις κυβερνήσεις, προορίζονταν για τομείς ορυκτών καυσίμων παρά για πράσινα έργα. “Το φυσικό περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή δεν αποτελούν βασικό μέρος της σκέψης στο μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων ανάκαμψης”, δήλωσε ο Τζέισον Έις, διευθύνων σύμβουλος της Vivid Economics. “Στην πλειονότητα των χωρών δεν βλέπουμε καθόλου πράσινη ανάκαμψη”.