Ίχνη μικροπλαστικών βρέθηκαν κοντά στην κορυφή του Όρους Έβερεστ, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη μελέτηπου δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, πιθανότατα προερχόμενα από εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από εκατοντάδες ορειβάτες που ανεβαίνουνστην υψηλότερη κορυφή του κόσμου κάθε χρόνο.
Ως τώρα ήταν σύνηθες φαινόμενο να βρίσκονται υπολείμματα από σκηνές, εξοπλισμό αναρρίχησης και άδειων δοχείωνυγραερίου στην διαδρομή προς την κορυφή των 8,848 μέτρων. Όμως, πλέον στην πρώτη μελέτη μικροπλαστικών -πλαστικά μεγέθους κάτω των πέντε χιλιοστών, που προέρχονται από μεγαλύτερα πλαστικά αντικείμενα- στο Έβερεστ, οι μικροσκοπικοί ρύποι βρέθηκαν σε ύψος 8.440 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αν και τα επίπεδα συγκέντρωσης ήταν προφανώς υψηλότερα στην κατασκήνωση στη βάση του βουνού, όπου οι ορειβάτες περνούν τον περισσότερο χρόνο, έως 40 μέρες, προτού ξεκινήσουν την ανάβασή τους προς την κορυφή του βουνού (τουλάχιστον 880 ορειβάτες έκαναν ανάβαση το 2019)
Τα ευρήματα, τα οποία καταδεικνύουν την πιθανή απειλή για το Έβερεστ από τους πλαστικούς ρύπους, δημοσιεύθηκαν στο περιβαλλοντικό περιοδικό One Earth την Παρασκευή. Με βάση αυτά τα δεδομένα, πλέον η ανθρωπότητα μπορεί να “περηφανεύεται” ότι έχουν βρεθεί μικροπλαστικά τόσο στο ψηλότερο όσο και στο βαθύτερο μέρος της Γης, αφού το 2018 είχαν ανακαλυφθεί επίσης στη βάθους περίπου 11 χιλιομέτρων Τάφρο των Μαριαννών στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Άιμοτζεν Νάπερ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, συνέλλεξαν -στο πλαίσιο αποστολής του «National Geographic»- από 11 τοποθεσίες, με υψόμετρο άνω των 5.300 μέτρων, 19 δείγματα από νερό ρυακιών και χιόνι στο Έβερεστ και βρήκαν μικροπλαστικά σε πολλά από αυτά. Αν και το δείγμα με τα περισσότερα μικροπλαστικά (79 σωματίδια ανά λίτρο χιονιού) προερχόταν από μια μόνιμη βάση του Έβερεστ (Base Camp), το υψηλότερο δείγμα, το οποίο ελήφθη σε υψόμετρο 8.440 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας ή 408 μέτρα κάτω από την κορυφή του Έβερεστ, στο λεγόμενο «Μπαλκόνι», είχε 12 μικροπλαστικά ανά λίτρο χιονιού.
«Με εξέπληξε που βρήκαμε μικροπλαστικά σε όλα τα δείγματα του χιονιού που αναλύσαμε. Το όρος Έβερεστ είναι ένα μέρος που πάντα θεωρούσα απομονωμένο και ανέγγιχτο. Το ότι πλέον ξέρουμε πως ρυπαίνουμε ακόμη και κοντά στην κορυφή του ψηλότερου βουνού, πραγματικά μας ανοίγει τα μάτια πόσο πανταχού παρόντα είναι τα μικροπλαστικά, καθώς και ότι είναι ώρα πλέον να βρούμε τις κατάλληλες περιβαλλοντικές λύσεις», δήλωσε η Νάπερ, η οποία έχει το παρατσούκλι «ντεντέκτιβ» των πλαστικών, καθώς ειδικεύεται στην αναζήτηση πλαστικών σε όλο τον κόσμο.
«Αυτό που ακόμη δεν γνωρίζουμε πλήρως, είναι τα πιθανά προβλήματα που από αυτά τα μικροσκοπικά κομματάκια πλαστικού μπορεί να προκαλούν στα οικοσυστήματα, στους έμβιους οργανισμούς, ακόμη και στη δική μας υγεία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στα πλαστικά να αποτελέσουν τον άσβεστο του 21ου αιώνα», δήλωσε ο Κρίστιαν Νταν του ουαλικού Πανεπιστημίου Μπάνγκορ.
Σημειώνεται ότι μικροπλαστικά έχουν βρεθεί και σε άλλα ψηλά βουνά, όπως οι Ελβετικές Άλπεις και τα Γαλλικά Πυρηναία, ενώ η χρήση των πλαστικών διεθνώς έχει εκτιναχθεί από πέντε εκατομμύρια τόνους στη δεκαετία του 1950 σε πάνω από 330 εκατομμύρια τόνους το 2020.