Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, βάσει των στοιχείων της εθνικής διαστημικής υπηρεσίας της Βραζιλίας (Inpe) που δόθηκαν χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα.
Συνολικά 11.088 τετραγωνικά χιλιόμετρα (4.281 τετραγωνικά μίλια) τροπικού δάσους καταστράφηκαν από τον Αύγουστο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2020. Πρόκειται για αύξηση 9,5% από το προηγούμενο έτος, καθώς και για τη μεγαλύτερη έκταση που έχει αποψιλωθεί σε διάρκεια ενός έτους μετά το 2008, όταν είχαν καταστραφεί 12.911 τετραγωνικά χιλιόμετρα από το δάσος του Αμαζονίου.
Ο Αμαζόνιος αποτελείμια ζωτικήγια τον πλανήτη “αποθήκη” άνθρακα που επιβραδύνει τον ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτός ο “πνεύμονας της γης” έχει υποστεί απώλειες με επιταχυνόμενο ρυθμό από τότε που ο Jair Bolsonaro ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2019. Αυτό σημαίνει ότι η Βραζιλία δεν θα πετύχει τον στόχο που είχε θέσει η ίδια, βάσει της νομοθεσίας του 2009 για την κλιματική αλλαγή, να περιοριστεί η αποψίλωση του Αμαζονίου σε περίπου 3.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
“Εξαιτίας της αποψίλωσης αυτής η Βραζιλία είναι μάλλον η μοναδική χώρα με υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου η οποία κατάφερε να αυξήσει τις εκπομπές της στη διάρκειας μιας χρονιάς που η παγκόσμια οικονομία είχε παραλύσει”, εκτίμησε το Παρατηρητήριο του Κλίματος, μια ομάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Βραζιλία.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας ενθάρρυνε τις γεωργικές και εξορυκτικές δραστηριότητες στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο, που φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων και ένα εκατομμύριο αυτόχθονες. “Το όραμα της κυβέρνησης Μπολσονάρου για την ανάπτυξη του Αμαζονίου αποτελεί επιστροφή στη μαζική αποψίλωση του παρελθόντος. Είναι ένα αναχρονιστικό όραμα το οποίο απέχει πολύ από τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση”, επεσήμανε ο Κρίστιαν Ματσέτι, εκπρόσωπος της Greenpeace σε ανακοίνωσή του.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας Χάμιλτον Μουράο, που παρουσίασε τα στοιχεία στη διάρκεια συνέντευξη Τύπου, υπερασπίστηκε τη δέσμευση της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την αποψίλωση του Αμαζονίου. “Το μήνυμα που στέλνω εξ ονόματος του προέδρου Μπολσονάρου είναι ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την επιστήμη και την τεχνολογία για να στηρίξουμε το έργο των υπηρεσιών προστασίας του περιβάλλοντος”, διαβεβαίωσε ο στρατηγός εν αποστρατεία που ηγείται του κλιμακίου που δημιούργησε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος για τον Αμαζόνιο.
Η βασική απάντηση του Μπολσονάρου στις διεθνείς επικρίσεις για την καταστροφή του Αμαζονίου το 2019 ήταν να στείλει τον στρατό να συνδράμει τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών. Στρατιωτικοί αναμένεται να παραμείνουν στο δάσος του Αμαζονίου ως τον Απρίλιο του 2021 για να αντιμετωπίσουν την αποψίλωση και τις πυρκαγιές. Ο Μουράο επεσήμανε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης μετά το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης, χωρις ωστόσο να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Σημειώνεται ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε απειλήσει τον Οκτώβριο τη Βραζιλία για “σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις”, αν συνεχιστεί η αποψίλωση του Αμαζονίου, αλλά ο Μπολσονάρου είχε απαντήσει ότι η χώρα του δεν προτίθεται να υποκύψει σε πιέσεις από το εξωτερικό.