Οι αστικές περιοχές παγκοσμίως είναι πιθανό να παρατηρήσουν σχεδόν καθολική μείωση της υγρασίας τους λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μελέτη.
Η έρευνα δείχνει ότι η οικοδόμηση πράσινων υποδομών και η αύξηση της αστικής βλάστησης μπορεί να είναι η πιο ασφαλή επένδυση για πόλεις που θέλουν να μετριάσουν τις αυξανόμενες θερμοκρασίες.
Ο μισός πληθυσμός του κόσμου ζει σε αστικές περιοχές, αλλά οι πόλεις αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% περίπου της παγκόσμιας επιφάνειας του πλανήτη. Ο Lei Zhao, ένας επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change, λέει ότι αυτό σήμαινε ότι προηγούμενα κλιματικά μοντέλα δεν παρήγαγαν δεδομένα στοχευμένα ειδικά για τις πόλεις.
“Σχεδόν όλα τα μοντέλα δεν έχουν αστική εκπροσώπηση”, δήλωσε ο Zhao. «Παρόλο που οι πόλεις καταλαμβάνουν μια τόσο μικρή περιοχή, εκεί συμβαίνουν πολλές ανθρώπινες επιπτώσεις [της υπερθέρμανσης του πλανήτη]. Έτσι, κλείσαμε αυτό το κενό παρέχοντας κλιματικέςπροβλέψεις πολλαπλών μοντέλων που αφορούν συγκεκριμένα τις αστικές περιοχές.
” Οι επιστήμονες και οι πολεοδόμοι γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι οι θερμοκρασίες στις πόλεις είναι υψηλότερες από τις αγροτικές περιοχές. Υποδομές όπως η άσφαλτος και οι επιφάνειες από σκυρόδεμα απορροφούν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία, ενώ η μειωμένη κάλυψη των δέντρων συμβάλλει στο λεγόμενο «φαινόμενο αστικών θερμικών νησίδων». Αυτό σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες στις πόλεις μπορεί να είναι έως και κατά 5C θερμότερες από ό, τι στις γύρω αγροτικές περιοχές.
Το μοντέλο προβλέπει ότι οι πράσινες υποδομές θα ήταν μια καλή επένδυση για όλες σχεδόν τις πόλεις. Τα δέντρα και η βλάστηση βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας απελευθερώνοντας νερό στην ατμόσφαιρα, η οποία δροσίζει τον αέρα. Αυτό θεωρείτο ότι είχε περιορισμένο αποτέλεσμα σε μέρη που είναι ήδη υγρά, αλλά το νέο μοντέλο προβλέπει ότι ο αέρας στις περισσότερες μη παράκτιες πόλεις θα γίνει ξηρότερος τον επόμενο αιώνα.